Den dubbla olympiska mästaren Sarah Sjöström firas på Mall of Scandinavia i Solna efter sin hemkomst från Paris.
Den dubbla olympiska mästaren Sarah Sjöström firas på Mall of Scandinavia i Solna efter sin hemkomst från Paris. Bild: Christine Olsson/TT

Sjöström hyllades – siktar nu på världsrekord

Med sina två guldmedaljer runt halsen firades Sarah Sjöström stort när hon mötte de blågula fansen i Sverige efter OS-succén i Paris.
Och på måndag siktar hon på världsrekord i sin egen tävling.
– Jag ville få chansen när jag är i form, säger hon.

ANNONS
|

Hundratals fans var på plats i Mall of Scandinavia i Solna under onsdagen för att ta emot Sveriges främsta simmare genom tiderna. Trots att Sarah Sjöström återvänder från Frankrike med dubbla OS-guld (50 och 100 meter frisim) verkade hon i det närmaste överraskad av den glädje hon möttes av.

– Det var ett otroligt fint mottagande, det värmde verkligen att få komma in här och se detta. Jag var inte beredd på det riktigt, eftersom jag har varit i OS-bubblan nu i två veckor, säger hon till TT.

Det betyder inte att hon inte känt av stödet tidigare, framhåller hon.

ANNONS

– Jag har självklart känt stödet både från svenska fans och i hela världen på sociala medier, men att få ha sådana här möten är väldigt fint.

Vill slå rekord

Har du nu landat i att du tagit två nya OS-guld?

– Ja, det börjar landa lite. Det är verkligen helt otroligt. Det landar framför allt när man kommer tillbaka lite till verkligheten hemma i Sverige. Det är mäktigt.

Redan i nästa vecka satsar Sarah Sjöström på nya framgångar, då hon ska tävla i sin egen gala i Eriksdalsbadet i Stockholm. Förhoppningen är att kunna slå världsrekord på 50 meter fritt och 50 meter fjäril i kortbana.

– Jag har inte riktigt simmat kortbanetävling när jag har varit i superform förut, det var därför jag ville planera den här tävlingen så jag skulle få chansen att simma kortbana när jag är i form, säger hon.

– Kanske slår jag världsrekorden, kanske inte. Men i vilket fall tror jag att det kommer att bli en häftig tävling.

Bröllop väntar

Hon har redan meddelat att kommer göra en satsning för att vara med även i OS i Los Angeles 2028 – ett löfte hon upprepade även från scenen i Solna.

Hur de exakta planerna för det ser ut är ännu oklart. Närmare i tid ligger bröllop med den mångårige fästmannen Johan de Jong Skireus i Italien i september. Där pågår planerna för fullt.

ANNONS

– Förberedelserna går bra. Vi har faktiskt en koordinator som hjälper oss mycket, men det är väldigt kul att planera bröllop. Det ska bli fint att få samla vänner och familj och fira min och Johans kärlek, säger hon.

Den dubbla olympiska mästaren Sarah Sjöström möter svenska fans efter hemkomsten från OS i Paris.
Den dubbla olympiska mästaren Sarah Sjöström möter svenska fans efter hemkomsten från OS i Paris. Bild: Christine Olsson/TT
Sarah Sjöström med sina två guldmedaljer i Mall of Scandinavia efter hemkomsten från Paris.
Sarah Sjöström med sina två guldmedaljer i Mall of Scandinavia efter hemkomsten från Paris. Bild: Christine Olsson/TT
ANNONS