Seglingarna på Marstrand blir av – utan publik

Match Cup på Marstrand brukar vara en folkfest men coronaviruset sätter stopp för det i år. Arrangörerna har ändå valt att genomföra tävlingarna – i nytt format och utan publik.
– Vi vill inte att det ska vara massa åskådare som trängs på klipporna, säger evenemangsansvarig Marcus Dunér.

ANNONS
|

Speglingstävlingarna brukar dra både både stjärnor från hela världen och storpublik till Marstrand.

I år sätter coronaviruset, med reserestriktioner och förbud mot allmänna sammankomster med över 50 personer, stopp för det.

Men tävlingarna kommer likväl hållas.

– Vi gör det men i ett anpassat format. Det har ju varit ett ganska utsmetat evenemang över nästan en vecka, nu blir det tre ganska kompakta dagar istället, säger Marcus Dunér, evenemangsansvarig för Match Cup.

Match cup är ett öppet evenemang som görs tillsammans med Kungälvs kommun och man har en plan för att hålla åskådare borta under tävlingsdagarna, 2-4 juli.

– Vi får, som i Sverige i övrigt, försöka förlita oss på förnuftet och att folk håller social distansering. Och vi kommer ha funktionärer om vi märker att det är mycket folk och vi kommer skylta upp, säger Marcus Dunér.

ANNONS

OS-guldmedaljör i startfältet

Publiken kommer dock kunna se tävlingarna – om än inte från klipporna på Marstrand. De kommer i år sändas av C more.

– Vi vill inte att det ska vara massa åskådare som trängs på klipporna utan att folk ska uppleva detta via tv:n eller sina telefoner, säger Dunér.

Även startfältet påverkas av coronaviruset då seglare inte på samma sätt som andra år kan resa världen över. Men Dunér menar att situationen som råder snarare öppnar för ett mer spännande startfält.

– Det är några världsnamn som har sin bas i Göteborg och kan komma och att OS är uppskjutet öppnar upp möjligheter. Det frigör många spännande svenska namn, som OS-guldmedaljören Max Salminen.

Tuff ekonomisk situation

Trots att tävlingarna brukar vara fria för åskådare att se och att man alltså inte går miste om publikintäkter har coronapandemin skapat en tuff ekonomisk situation för arrangörerna.

– Det är tufft i vanliga fall att driva den här typen av verksamhet, evenemang som ska drivas av sponsring och det här har inte gjort det lättare, säger Dunér.

Han fortsätter:

– Nu är vi så lyckligt lottade att vi har ett gäng partners och sponsorer som backar oss men vi behöver all hjälp vi kan få. Nu är det tre veckor kvar men vi har inte riktigt stängt bäckarna än. Det är utmanande.

ANNONS

Startfältet i Match Cup Marstrand, 2-4 juli:

Damer (Nordea Womens Trophy):

Anna Östling

Linnea Floser

Johanna Bergqvist

Klara Wester

Sanna Matsson

Clara Svensdotter

Herrar (Match Cup) :

Phil Robertson

Max Salminen

Nicklas Dackhammar

Johnie Berntsson

Jesper Stålheim

ANNONS