Sävehof slog RIK när utvisningarna styrde derbyt

Det vankades derby i Handbollsligan när toppen ställdes mot botten. Formstarka Sävehof tog emot Redbergslid under fredagskvällen. Då blev utvisningarna styrande när Sävehof återtog serieledningen.

|

Gästande Redbergslid kom från ett kryss i senaste matchen mot Alingsås, och har hitintills endast plockat fem poäng och huserar där med på jumboplatsen i ligan.

Hemmalaget Sävehof går däremot som tåget, både i Handbollsligan men också ute i Europa och byts av med IFK Kristianstad om serieledningen.

När toppen nu ställdes mot botten under fredagskvällen, ja då handlade den första halvleken till stora delar om utvisningar.

Sävehof ställde upp med ett högt 3-2-1-försvar från start medan RIK höll sig till ett klassiskt sex-noll.

Då öppnade Elias Á Skipagötu skyttet mot mål efter genombrott i första anfallet, men avslutet stoppades av Kristian Zetterlund i mål för RIK. Matchens andra avslut från fixstjärnan rasslade däremot i nät och ledning till hemmalaget. Då svarade Redbergslids stortalang Elliot Stenmalm med att göra det han gör bäst - mål och snabb kvittering till 1–1.

Utvisningarnas intåg

Tio minuter in i matchen och ställningen var 3–2 när första utvisningen, men verkligen inte sista, kom.

Elliot Stenmalm blev först ut att syna domarens två fingrar i luften och Sävehof blev fick spela en man mer, något som öppnade för ett litet ryck från 3–2 till 6–2.

Runt två och en halv minut hann sedan Stenmalm vara på planen efter första utvisningen när den andra kom. Men denna gång behövde RIK inte spela en man mindre länge. William Högeilm ordnade utvisning på Felix Möller samt mål till RIK som minskade avståndet till 6-4.

Däremot lyckades gästerna inte att behålla fullt manskap på plan, för precis när Stenmalms utvisning var klar kom nästa för RIK när andra passfinten i rad kom från Skipagötu och Mario Lipovac hamnade på efterkälken.

Första halvlek resulterade i fem utvisningar för RIK och två för Sävehof som gick till halvtidsvila med en tremålsledning, 15-12.

– Det är ett derby och det blir självklart därför det blir hårdare spel och knuffar, konstaterar Sävehoft Elias Á Skipagötu.

Rött kort och nya tvåminutare

Sävehof fick starta andra halvlek en man mer men Redbergslid släppte inte iväg hemmalaget målmässigt för det. Tremåls skillnaden höll sig trots att möjligheten för de vita eleganterna kom. Ny utvisning på Sävehof fem minuter in i andra resulterade dock inte i ett enda mål för något av lagen.

Så fortsatte domarna hitta utvisningar i och när Mario Lipovac var uppe med händerna i ansiktet på Gzim Salihi och därmed var derbyt över för gästernas försvarare som vid sin tredje utvisning fick syna det röda kortet.

Inom loppet loppet av en minut och trettio sekunder kom ytterligare två tvåminutare. Men denna gång hos hemmalaget. Jonathan Stenbäcken och Rune Schröder fick sätta sig på botbänken.

Nu hade Redbergslid möjlighet att ta igen underläget 21-16.

RIK lyckades dock inte ta tillfället i akt utan lagen bytte mest mål med varandra. Det var också då som Sävehof hittade Sävehof en ny växel. Sakta men säkert utökade man sin ledning och med tio minuter återstående var ställningen 28-21.

– Vi spelar okej anfall hela matchen men missar lite mycket i första. Sen känns det som om vi gör mål på nästa allt i slutet på andra, säger fjortonmålsskytten Skipagötu efter matchen.

Tiden tickade på, målskillnaden ökade och när matchklockan ljöd i Partille Arena hade domarens två fingrar flugit upp i luften 13 gånger innan slutresultatet skrev sig 34–25 till Sävehof.