Vidar Johansson, här i Sävedalens dress.
Vidar Johansson, här i Sävedalens dress. Bild: MATHILDA AHLBERG

Sävedalens Vidar Johanssons superutveckling: ”Surrealistiskt att jag är här”

För några månader sedan hade han inte en tanke på OS. Nu står Vidar Johansson plötsligt i Tokyos värme – redo för sitt första världsomspännande mästerskap.
– Det kommer göra ont men den smärtan är alla här beredda att ta på ett OS, säger 24-åringen.

ANNONS

När utomhussäsongen började var Vidar Johansson inte i närheten av att kvala in till OS. Hans personbästa på 3000 meter hinder löd 8.43,59, från 2018.

Med med en tävling i veckan under utomhussäsongen åt han sig likt pacman allt närmare. Bit för bit. Sekund för sekund. På den absolut sista tävlingen tog han chansen. Personbästat 8.18,31 i spanska Castellon gav en resebiljett till Japan.

– Jag hade inte en tanke på olympiska spel i början, men jag fick ställa om mentalt för att börja jaga de här tiderna. Det är surrealistiskt att jag är här, men nu känns det väldigt bra, det gör det, säger Vidar Johansson på telefon från Fukuoka, där friidrottslandslaget samlats för acklimatisering innan avresa till OS-byn.

ANNONS

LÄS MER:Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten

I den processen ingår att göra kroppen van vid den värme och luftfuktighet som väntar.

– Det är verkligen varmt. Men jag och Andreas Kramer kände på värmen i en värmekammare på Bosön och det var faktiskt värre därinne. Så när man väl kom hit så var det en lättnad att det inte var så extremt iallafall, säger han och fortsätter:

– Det kommer göra ont under loppet. Men det handlar bara om en smärta som man behöver stå emot. Alla vi som är här är vana vid att det gör så jäkla ont. Vi är inställda på att ta det på ett OS.

LÄS MER:Vidar Johansson började på läkarlinjen – då lossnade det i löpningen

Pluggar till läkare

De senaste 1,5 åren har han studerat till läkare vid sidan av friidrottssatsningen, men att de kunskaperna skulle ge honom någon fördel tvekar han på.

– Alla har tillgång till samma medicinska hjälp här och de är otroligt kunniga. Jag tror inte jag har hjälp av mina studiekunskaper.

Hur ser du som blivande läkare på att arrangera ett olympiskt spel under en pandemi?

– De har gjort en riskbedömning och anser att spelen går att genomföra med rigorösa restriktioner. Vi vet om att det finns en ganska massiv motsättning från folket i Japan så vi gör vad vi kan för att hålla spelen säkra. Alla testas varje dag. Jag känner mig faktiskt väldigt lugn för egen del. Jag är här för att prestera.

ANNONS

LÄS MER:Okände göteborgaren är fanbärare på OS – för Eritrea

ANNONS