Polisens kritik mot SVT-stjärnan: ”Åtta sekunder att googla”

SVT-profilen Anders Blomquist fälldes nyligen för brott mot jaktlagen. Då riktade han kritik mot polisens agerande. Nu får han svar på tal från kriminalkommissarie Kenneth Kronberg.
– Det tar åtta sekunder att googla hur man ska göra, säger han till Expressen.

ANNONS
|

Precis innan årsskiftet körde SVT-profilen Anders Blomquist på ett rådjur. Då valde han att själv se till att rådjuret inte längre låg på vägen när han flyttade på djuret och sedan körde vidare.

Fem dagar tog det sedan innan han kontaktade polisen för att berätta vad som hade inträffat. Det slutade med att polisen agerade för att han inte följt anmälningsplikten vid en viltolycka.

För där står det att föraren är skyldig att larma ”inom rimlig” tid.

– Man följer media med bevakningen kring unga brottslingar där preskriptionstiden går ut för att de inte hinner med och är arbetsbelastade men lägger tid på att ett rådjur blir ihjälkört. Att man kan lägga resurser på sådan här skit och hur det motiveras. Jag förstår inte, sa Blomquist till Expressen.

ANNONS

Det hela slutade med att han erkände i förhör med polisen att han inte hade koll på reglerna. Straffet blev ett strafföreläggande där han fick dagsböter. Nu får han dock kritik av kriminalkommissarien Kenneth Kronberg, som ansvarar för jakt- och vlt i Stockholm och Gotland.

– Jag ifrågasätter inte skidexpertens förmåga att dödförklara ett rådjur längs vägen. Men i hans fall, är djuret dött då är det anmälningspliktigt och då tar det uppskattningsvis åtta sekunder att googla fram att det är anmälningspliktigt, vilka djur det gäller och att det är straffbart att inte anmäla, säger Kenneth Kronberg till Expressen.

– Man kan faktiskt kräva av allmänheten att man tar upp sin telefon och kollar vad som gäller, vi googlar ju allt annat så varför kan man inte göra det när det gäller viktiga saker?

ANNONS