Mesut Özil. Ständigt i fokus. Arkivbild.
Mesut Özil. Ständigt i fokus. Arkivbild. Bild: Rui Vieira/AP/TT

Özil, Erdogan och politiska kontroverser

Det är inte ofta Tysklands utrikesminister kommenterar fotbollsövergångar.
Men så är inte heller Mesut Özil en vanlig fotbollsstjärna.
Det här är berättelsen om det tyskturkiska spelgeniet som inte kan hålla sig borta från politiska kontroverser.

ANNONS
|

För att förstå historien om Mesut Özil – som nyligen lämnade Arsenal för turkiska Fenerbahce – måste vi backa bandet. Egentligen hela vägen tillbaka till 1960-talet då den stora turkiska invandringen till Tyskland inleddes på allvar, men vi kan nöja oss med att stanna tiden i maj 2018.

Bilden förändrade allt

Visst hade Özil på olika sätt uttryckt stöd för sina släktingars hemland före det, och visst hade han varit öppen med att han är muslim och att turkiska är hans förstaspråk. Men det var det där mötet i London före fotbolls-VM i Ryssland som kom att förändra så mycket för mittfältseleganten med den magiska vänsterfoten från Gelsenkirchen.

ANNONS

Özil, Manchester City-spelaren Ilkay Gündogan – som också är tysk med turkiskt påbrå – samt den Tysklandsfödde turkiske Evertonanfallaren Cenk Tosun träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i den brittiska huvudstaden, lämnade över signerade matchtröjor och poserade glatt tillsammans på bilder som sedermera dök upp på sociala medier. Kritikstormen lät inte vänta på sig.

Alltifrån vanliga supportrar till det tyska fotbollsförbundet menade att det var fel av stjärnorna att öppet ta ställning för den ifrågasatte turkiske ledaren, som ofta anklagas för att vara auktoritär.

– Självklart respekterar DFB (tyska förbundet) den särskilda situationen för spelare med invandrarbakgrund, sade förbundets ordförande Reinhard Grindel i ett uttalande.

– Men fotbollen och DFB står för värderingar som inte respekteras tillräckligt av Erdoğan. Det är inte bra att våra spelare låter sig själva exploateras i syfte att hjälpa hans kampanj.

Gündogan tog illa vid sig av kritiken, att han blev utbuad av de tyska fansen och bad om ursäkt för bilden, som han kallade ett misstag.

Özil tacklade situationen annorlunda.

Kritiserad bestman

Han, som var en av VM-guldhjältarna i Brasilien 2014, valde att sluta spela i det tyska landslaget efter det misslyckade VM-slutspelet 2018. I ett långt inlägg på sociala medier beklagade sig Özil över den orkan som blossat upp i samband med bilden tillsammans med Erdoğan. Han gick också till hård attack mot Grindel.

ANNONS

"När högt uppsatta representanter för tyska fotbollsförbundet behandlar mig som de gjort, visar bristande respekt mot mina turkiska rötter och själviskt nog förvandlar mig till politisk propaganda, får det vara nog", skrev Özil bland annat.

Han fortsatte:

"Jag är tysk när vi vinner, men invandrare när vi förlorar."

Här hade historien om Özil och hans kopplingar till Erdoğan kunnat få sitt slut. Men nej, det skulle komma mera.

Efter säsongsslutet 2019, då Özil fortfarande fick speltid i klubblaget Arsenal, vankades det bröllop med den svenskturkiska modellen Amine Gülse på en vackert belägen terrass vid Bosporen. Vem som var bestman under vigseln?

Recep Tayyip Erdoğan.

Återigen fick Özil utstå stenhård kritik, framför allt i Tyskland, och när han senare den vintern gick ut och kritiserade Kinas behandling av muslimer i Xinjiang-regionen kände sig Arsenal tvunget att publicera ett pressmeddelande där klubben tog avstånd från hans uttalande, men med brasklappen att varje spelare har rätt till sin egen åsikt.

Kinas regering såg inte lättvindigt på Özils inlägg och valde att inte visa Arsenals kommande ligamatch mot Manchester City på tv, som en slags protest. Samtidigt hyllades Özil på andra håll för sitt ställningstagande, så som han även har prisats när han vid flera tillfällen har valt att donera pengar till livsnödvändiga operationer och vård för fattiga barn i tredje världen.

ANNONS

Matchen mot City, en 0–3-förlust i mitten av december, var för övrigt en av de sista matcherna Özil gjorde i Arsenaltröjan.

Placerad i frysboxen

Det blev förvisso tio ligamatcher till under vintern och våren, men sedan hände något. Inledningsvis gick det att skylla på skador, efter det vet nog bara han och tränaren Mikel Areta varför det skar sig totalt. Den här säsongen var Özil placerad längst in i Londonlagets frysbox, trots att han uppgavs vara bäst betald, trots att laget presterat dåligt och trots att han erbjöd sig att stå för den världskända maskoten Gunnersaurus lön, när personen i dräkten – Jerry Quy – riskerade uppsägning då klubben skulle spara pengar i samband med coronapandemin.

Situationen i Arsenal, helt utan speltid, blev så klart ohållbar. Nu är den emellertid löst. Özil har hittat en ny klubb: Fenerbahce.

"Känsligare än vaccinfrågan"

Istanbulklubben är en av Turkiets allra största, med miljontals supportrar, och enligt turkiska medier ligger laget varmt om hjärtat hos Recep Tayyip Erdoğan. Hysterin kring flytten vet nästan inga gränser. Fenerbahce skriver på sitt Twitterkonto att osannolika 300 000 människor följde Özils flygning från London till Istanbul via en flygradarsajt.

– Gud har äntligen gett mig möjligheten att dra på mig Fenerbahces tröja, sade Özil i turkisk tv efter att ha landat.

ANNONS

Özil debuterade när han byttes in i 77:e minuten i 2–1-segern mot Hatayspor i tisdags – med 67 på ryggen.

Tröjnumret är ingen tillfällighet.

67 är de två första siffrorna i postnumret i den turkiska provinsen Zonguldak varifrån Özils släkt härstammar.

Özils flytt har uppmärksammats även politiskt. På en presskonferens fick den tyska utrikesministern Heiko Maas, som var på besök i Ankara, svara på frågor om mittfältarens klubbval.

– Det är nog en mer känslig fråga än den om vaccin, sade Maas med ett snett leende.

Mikael Widerberg/TT

Den omtalade bilden på Mesut Özil och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.
Den omtalade bilden på Mesut Özil och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild. Bild: AP/TT
Mesut Özil poserar med en Fenerbahcehalsduk på flygplatsen i Istanbul.
Mesut Özil poserar med en Fenerbahcehalsduk på flygplatsen i Istanbul. Bild: AP/TT

Fakta: Mesut Özil

Ålder: 32.

Född: 15 oktober 1988 i Gelsenkirchen, Tyskland.

Längd: 180 centimeter.

Position: Offensiv mittfältare.

Klubb: Fenerbahce.

Tidigare klubbar: Schalke 04 (2006–2008), Werder Bremen (2008–2010), Real Madrid (2010–2013), Arsenal (2013–2021).

A-landskamper: 92 (23 mål).

Meriter: VM-guld (2014), spanska ligan (2011–2012), tyska cupen (2008–2009), FA-cupen (2013–2014, 2014–2015, 2016–2017), spanska cupen (2010–2011), Commuinty Shield (2015), spanska supercupen (2012), VM-brons (2010), U21-EM-guld (2009). Utsedd till årets spelare i Tyskland vid fem tillfällen.

Fakta: Turkar och tyskturkar i Tyskland

Nära 3 miljoner människor med bakgrund i Turkiet är bosatta i Tyskland, vilket gör dem till den största invandrargruppen. Tyskturkarna utgör också den största turkiska diasporan i världen.

Cirka 1,5 miljoner människor är enbart turkiska medborgare, de flesta av dem med permanent uppehållstillstånd.

Drygt 1,3 miljoner människor är tyska medborgare med turkisk bakgrund. Drygt 500 000 av dem har dubbelt medborgarskap, övriga är enbart tyska medborgare.

Många turkar kom som arbetskraftsinvandrare till Tyskland i början av 1960-talet, och som politiska asylsökande efter militärkuppen 1980.

Källa: Der Spiegel, AFP, SRF, Bundeszentrale für politische Bildung

ANNONS