OS-guld till Walter Wallberg

Sverige har fått sin första OS-medalj.
Tacka Walter Wallberg för det.
21-åringen behöll nerverna i styr och vann ett skrällartat OS-guld i puckelpistfinalen.
– Jag kan fortfarande inte förstå det. Det är helt sjukt, helt sjukt, säger Walter Wallberg.

ANNONS

När varken skidåkarna eller skidskyttarna var i närheten av medalj återstod bara ett svenskt medaljhopp på lördagen: i puckelpistfinalen.

Walter Wallberg och Ludvig Fjällström kvalade till finalen redan i torsdags och i kvalet på lördagen tog sig även Felix Olofsson dit.

Wallberg var den som hade imponerat mest med sin andraplats i torsdagens kval.

Tre svenskar bland de 20 i finalen alltså.

I den första finalen gjorde de 20 åkarna upp om tolv platser i final 2 – och dit tog sig bara en svensk: Walter Wallberg.

Och som han gjorde det.

21-årige Wallberg var bäst i final 2 och fick högst poäng av samtliga åkare: 80,33 av maximala 100 poäng.

ANNONS

Wallberg och de övriga fem bästa åkarna gick vidare till den avgörande finalen – där Wallberg var sista åkare ner för backen.

De två förhansfavoriterna Ikuma Horishima och Mikaël Kingsbury gjorde sina bästa åk i tävlingen och det skulle krävas ett otroligt åk för att Walter Wallberg skulle kunna knipa ett guld.

– När jag såg de andras poäng tänkte jag att det var riktigt högt. Jag visste att jag behövde göra mitt livs åk. Det var bara att köra, säger guldhjälten till Discovery+.

Men han stod för ett imponerande åk, kanske karriärens bästa, och det räckte.

Wallberg belönades med 83,23 poäng, vilket gav honom OS-guldet.

Tuffa vägen tillbaka efter skadorna

Han var en supertalang tidigt och deltog redan som 17-åring i OS för fyra år sedan. Men Walter Wallberg har haft tuffa skadeproblem med bland annat en korsbandsskada som gjorde att han blev borta från puckelpisten i nästan två år.

Det krävdes flera operationer och en hård kamp för att ta sig tillbaka till skidorna.

– Jag krigade i 22 månader, gjorde tre operationer, jag vet inte vad jag ska säga. Jag kan fortfarande inte förstå det. Det är helt sjukt, helt sjukt, säger han till Discovery+.

Walters pappa Patrik var rörd när tv-kanalen ringde upp honom efter puckelskrällen.

ANNONS

– Jag vet vilket slit han har lagt ned under de här två månaderna han var borta. Det känns, det känns. Det här är fantastiskt roligt. Han bor ju hemma fortfarande, så det blir mycket puckel, säger pappa Patrik Wallberg till Discovery+.

– Han är fruktansvärt envis och har ett fantastiskt driv. Jag vet inte var det kommer ifrån riktigt, säger guldpappan och skrattar.

Sverige har aldrig tidigare tagit medalj i puckelpist på OS tidigare. Det bästa resultatet – fram till i dag – var från Turin-OS 2006 då Sara Kjellin slutade fyra. Sporten var däremot med på OS-schemat i Calgary 1988, som ”testevent”, ett ”testevent” som vanns av svenske Håkan Hansson.

ANNONS