Kim Andersson var en av turneringens bästa spelare senaste gången handbollsherrarna tog OS-silver – i London 2012. När Sverige jagar guld i Paris är han tv-expert.
Kim Andersson var en av turneringens bästa spelare senaste gången handbollsherrarna tog OS-silver – i London 2012. När Sverige jagar guld i Paris är han tv-expert. Bild: MAJA SUSLIN / TT

OS-experten hoppas att silverförbannelsen bryts

Fyra gånger har Sverige varit framme i OS-final i handboll. Lika många gånger har det slutat med silver. Kanske är det dags att bryta silverförbannelsen i Paris?
– Det är absolut inte omöjligt, säger Kim Andersson, en av Max handbollsexperter under OS.

ANNONS
|

Kim Andersson var en av de stora stjärnorna när Sverige tog OS-silver i London 2012 – svenska handbollsherrarnas första OS-medalj sedan "Bengan Boys", när Sverige med Bengt "Bengan" Johansson som förbundskapten spelade tre raka OS-finaler 1992–2000.

När Andersson nu förbereder sig för OS i Paris är det i en för honom ny roll – som tv-expert.

– Detta är ett nytt kapitel i mitt liv, att sitta vid sidan och försöka prata till folket om handbollen. Om jag inte är lika nervös så nästan i alla fall för den uppgiften. Men det ska bli oerhört kul.

"En spännande cocktail"

Han tror att både de svenska damerna och herrarna har chans att slåss om OS-medaljer i Paris.

ANNONS

– Tittar man på de senaste mästerskapen så ser jag inte varför man inte kan kalla Sverige favorit eller kandidat till att ta OS-medalj, på både dam- och herrsidan. Det är många unga som kommer upp nu som tagit plats i Europahandbollen, som är i bra lag och fått rutin, och ihop med dem som varit med lite längre blir det en spännande cocktail vi har där.

Silverförbannelsen, är det i år den bryts?

– Det är absolut inte omöjligt. Det är inte mycket som skiljer lagen i toppen åt. Varje gång det inte gått vägen för Sverige har det varit små marginaler, så jag hoppas innerligt att det är i år, det hade varit fantastiskt kul om Sverige får ta det där efterlängtade OS-guldet.

Varnar för Norge

Det finns dock flera starka guldkandidater. På damsidan lyfter Andersson grannländerna Norge och Danmark – och på herrsidan blir regerande olympiska mästaren tuff.

– Tittar vi på damsidan är Norge oerhört starka. Danmark har seglat upp, och Sverige är en av kandidaterna. De tre tillsammans med Ungern som gjorde det bra i kvalet, säger Andersson och fortsätter:

– På herrsidan finns Danmark, och Frankrike med ett hemmamästerskap. Det är klart att de är tunga, dessutom på hemmaplan med fansen i ryggen. Men jag menar, Sverige, och Norge ska man väl inte heller räkna ut, det kommer absolut finnas chanser för Sverige.

ANNONS
'Tittar man på de senaste mästerskapen så ser jag inte varför man inte kan kalla Sverige favorit eller kandidat till att ta OS-medalj, på både dam- och herrsidan', säger Kim Andersson.
"Tittar man på de senaste mästerskapen så ser jag inte varför man inte kan kalla Sverige favorit eller kandidat till att ta OS-medalj, på både dam- och herrsidan", säger Kim Andersson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Herrarnas handbollsturnering i OS

Grupp A: Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien, Sverige, Japan.

Grupp B: Danmark, Norge, Ungern, Frankrike, Egypten, Argentina.

De fyra främsta i varje grupp går till kvartsfinal.

Sveriges matcher (i Paris):

27 juli: Tyskland (klockan 19.00)

29 juli: Spanien (16.00)

31 juli: Slovenien (16.00)

2 augusti: Kroatien (14.00)

4 augusti: Japan (09.00)

Kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher spelas i Lille den 7, 9 respektive 11 augusti.

Fakta: Damernas handbollsturnering i OS

Grupp A: Norge, Tyskland, Slovenien, Sverige, Danmark, Sydkorea.

Grupp B: Ungern, Nederländerna, Spanien, Frankrike, Brasilien, Angola.

De fyra främsta i varje grupp går till kvartsfinal.

Sveriges matcher (i Paris):

25 juli: Norge (klockan 21.00)

28 juli: Tyskland (14.00)

30 juli: Danmark (21.00)

1 augusti: Sydkorea (11.00)

3 augusti: Slovenien (16.00)

Kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher spelas i Lille den 6, 8 respektive 10 augusti.

ANNONS