OS-brons till Henrik Harlaut

Henrik Harlaut säkrade Sveriges sjunde OS-medalj i Peking. I freeskins big air knep han ett historiskt brons.
– Jag visste att vi hade en medalj men jag ville ha den där medaljen, säger han till Discovery. Efter bronset bad Harlaut om ursäkt till sin landsman.

ANNONS
|

Freeskins big air gjorde debut på OS-programmet och bland de tolv finalisterna fanns tre svenskar.

Efter två av de tre finalåken låg Henrik Harlaut, tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid, på andra plats och Oliwer Magnusson strax utanför medaljerna.

Magnusson stod för ett fint sista åk och redan innan Harlauts åk var en svensk medalj säkrad – frågan var vem som skulle ta den.

Det blev Harlaut. 30-åringen visade inga nerver och plockade 91,00 poäng och bronspengen var säkrad.

– Det känns så jävla bra. Det har gått så himla bra hela tiden här. Jag har inte ramlat en enda gång under fem dagar här, säger han till Discovery.

ANNONS

LÄS MER:Här är alla svenska OS-medaljer i Peking

Norskt i topp

I det första åket satt inte landningen perfekt för Harlaut, men i de två efterföljande tryckte han gasen i botten och åkte så gott som felfritt.

Harlaut beskriver sina känslor inför det sista åket.

– Jag kände att nu kör vi gasen i botten om det ska bli medalj. När Oliwer kom in på tredjeplatsen visste jag att vi hade en medalj men jag ville ha den där medaljen.

Oliwer Magnusson slutade fyra och Jesper Tjäder sjua.

– Det är tråkigt med en fjärdeplats. Mitt första hopp var inte jättebra, så det är väl det som gör det, säger Oliwer Magnusson till TT efter tävlingen.

– Det var nervöst att stå där, men hellre en svensk en någon annan.

Bad om ursäkt efter bronset

Trots besvikelsen över en missad pallplats hyllar Magnusson sin landsman Harlaut.

– De tricken han gjorde, jag har aldrig sett honom göra dem så bra. Han har jobbat så sjukt hårt. Det är så välförtjänt.

Den svenska förbundskaptenen Niklas Eriksson säger till Sportbladet att Harlaut bad om ursäkt till Oliwer efter tävlingen.

– Han gick fram till Oliwer och bad om ursäkt för att han petade ner honom, det var fint att se. Jag är väldigt glad för Henriks skull, säger han.

ANNONS

Det är Harlauts tredje OS och första OS-medalj. Han har dock en lång meritlista med sju X Games-titlar och flera VM-medaljer.

Norrmannen Birk Ruud hade redan innan sitt sista åk säkrat guldet och kunde göra sitt sista hopp med en norsk flagga i handen. Amerikanen Colby Stevenson tog silver.

Ruud vann med 187.75 poäng, Stevenson samlade ihop 183.00 poäng och Henrik Harlaut slutade på 181.00. Oliwer Magnusson fick 178.25 poäng.

Fakta: Henrik Harlaut

Familj: Mamma och pappa, två bröder.

Klubb: Åre SLK.

Född: 14 augusti 1991 i Sollentuna

Tidigare OS-resultat: 6:a i slopestyle 2014, 17:e i slopestyle 2018.

Aktuell: OS-bronsmedaljör i big air.

(TT)

ANNONS