Anel Rashkaj satte 1-0 mot Brage
Anel Rashkaj satte 1-0 mot Brage Bild: MICHAEL ERICHSEN

Öis tappade poäng hemma mot Brage

Örgryte IS – IK Brage. Ett möte mellan två lag i nedre halvan av superettan, där det inför matchen endast skiljde ett poäng lagen emellan. En poängställning som förblev oförändrad efter nittio minuter på Gamla Ullevi.

|

Hemmalaget startade med att sätta press på gästande Brage när man gång efter annan hittade in med bollen till straffområdet och efter åtta minuter kom första farliga målchansen för Öis.

Browning Lagerfeldt till Paulson som med inlägget från höger la bollen mot Zeljkovic med kraft, då räckte inte benlängden till för Zeljkovic som var ensam framför mål.

Paulson har själv ett läge efter framspelning från Anton Andreasson, lätt touch på bollen i avslutet med en skruv som strök strax utanför bortre stolpen.

Efter dryga tio minuter med mycket Öis kom Brage tillbaka in i matchen först med ett inlägg Andersson plockade i famnen, sedan skott från Leonard Pllana på hörna. Ett skott som täcktes ut.

Bortblåst ledningsmål

Efter 21 spelade minuter kunde det ha stått 0–1 till gästerna. Bollen letade sig in i när efter tillslagen hörna från vänster, men flaggan kom upp sent från linjedomaren och istället för att domaren blåste mål, ljöd pipan avvisande och offside.

Det bortblåsta från målet bidrog till mer press från Brage än vad de lyckades få till i de inledande 20 minuterna.

En press som höll sig till att Zeljkovic hade läge att sätta ledningsmål för Öis när han kom ensam med Brages målvakt, men en boll lite för långt ner åt vänster i straffområdet fick Zeljkovic att vänta in medspelare och försvarare och läget försvann.

Inför de anslutande fem minuterna på första halvlek kom spelvändningen från Öis genom Zeljkovic, Andreasson och Aílton Almeida. Kontringen från trion resulterade i hörna.

Då kom också matchens första mål.

1–0 till hemmalaget när Anel Rashkaj får till ett direktskott från bollen som först går via en låg nick från hörntillslaget och ut till Rashkaj.

Halvleken avslutades med tre hörnor för Öis där Browning Lagerfelt drog de två första på täckande Bragespelare. Sista studsade bara ut i ingenting när bollen efter några luftdueller singlade ut över kortsidan.

– Jag tycker vi börjar jättebra första 20–25 minuterna. Vi har sedan hyfsad kontroll i första halvlek, sen vet kan inte vad som hände med oss, jag tycker vi tappar det helt i andra, säger Ajdin Zeljkovic efter matchen.

Omvänd matchbild

Hemmalaget tappade den matchbild de spelat till sig i första halvlek för när domaren blåste igång avslutande 45 minuterna var det mest gästande IK Brage spelet kretsade kring. Samtidigt som solen täckte plan på gamla Ullevi var det gästerna i vitt som styrde matchbilden.

Brage såg till att ha stor del av bollinnehavet på Öis planhalva och satte press gång på gång.

Efter dryga timmen spelad får Öis för en kort sekvens vara det bollförande laget och skapar ett snarlikt läge från första halvlekens när Browning Lagerfeldts inlägg från höger sidan letar sig mot Zeljkovic framför mål, som precis som i första, inte är tillräckligt långt fram för att få träff på bollen.

– Vi får inte igång ett ordentligt spel och fastnar mycket på en och samma kant och vi blir lite fega som lag. Vi vågar inte riktigt spela vårat spel till hundra procent och då blir det lite som det blev idag, säger Zeljkovic.

Istället blev det Brages press och jakt på en kvittering som var talande för andra halvlekens första del. Och det skulle ge utdelning.

Efter 73 minuter stod det 1–1 på resultattavlan efter att Filip Sjöberg tryckt in kvitteringsmålet.

Öis ville dock inte än en gång tappa poäng. Rödblåa visade mer av det som fanns i första halvlek, hittade in bakom backlinjen med bollen och in i straffområdet. Chans för ledning och utökning fanns men Brage med uppoffringar och täckta skott höll bollen från att rassla i nät.

Med det stod sig också 1–1 och det förblir en poängs skillnad lagen mellan när både Öis och Brage ligger kvar nere i bottenstriden av superettan.