Meraf Bahta gör comeback på SM – efter coronasjukdomen

Meraf Bahta gör comeback på fredagens SM-tävling på 10 000 meter. Det efter en vår kantad av problem – bland annat covid-19.
– Hon hade en trötthet som följde med och hon fick pollenallergi som vi tror kan bero på att hon hade covid, säger tränaren Ulf Friberg.

ANNONS
|

Den 6 september 2019 sprang Meraf Bahta i Spanien för att försöka kvala in till VM i Doha senare samma höst. Sedan dess har 31-åringen vilat från tävlingar.

På fredagens SM är hon tillbaka. Hälle-löparen hade anmält sig till tävlingen och bestämde sig under veckan för att delta på både 10 000 meter på fredagen och – om det går bra och hon hinner återhämta sig –söndagens 5 000 meter.

– Det blir en tävling för att hämta kraft och inspiration inför hösten. Det är lätt att man bygger upp ett motstånd mot att komma tillbaka om man överdramatiserar det. Hon hade velat vara i bättre form men man får köra igång med det man har, säger tränaren Ulf Friberg.

ANNONS

Drabbades av corona

Meraf Bahtas 2020 har varit problemfyllt. Först drabbades hon av en stressfraktur i början på inomhussäsongen och tvingades till vila i en och en halv månad. När hon kom tillbaka i träning dröjde det bara några ytterligare veckor innan hon blev sjuk i covid-19.

– Hon hade en tre-fyra dagar där hon var sängliggande och sedan vecka till utan träning. Det var segt för henne, säger Ulf Friberg, som berättar att konsekvenserna av sjukdomen satt kvar under flera månader.

– Hon hade en trötthet som följde med och hon fick pollenallergi som vi tror kan bero på att hon hade covid. Kroppen har inte riktigt hunnit återhämta sig samtidigt som hon ska hinna träna på hyfsad nivå. Det börjar släppa nu men hon kämpar fortfarande, säger han.

Allergin har gjort att hon blivit väldigt andfådd under träningar vilket sinkat kvalitén på passen. Med helgens SM som den potentiellt enda tävlingen den här utomhussäsongen kände Sverigeettan ändå att det var läge för en comeback på tävlingsbanan.

– Det får bli som det blir. Då har hon i alla fall tagit steget att vara tillbaka på löparbanan.

Bild: JON OLAV NESVOLD
ANNONS