Loppet stormat: ”Fy fan säger jag”

Karsten Warholm sprang mot segern i 400 meter häck. Då stormade aktivister löparbanan. Med en banderoll stod demonstranterna precis framför mållinjen och störde löparna när de sprang in i mål på Stockholms stadion.
– När jag såg att det var någon form av protest, jag blev förbannad. Det är fan mig dåligt alltså, säger Warholm i SVT efter loppet.
– Vi gör det här för att människor dör dagligen av klimatkatastrofen, säger en av aktivisterna till Expressen.

ANNONS
|

Storfavoriten Karsten Warholm såg ut att krossa allt motstånd i finalen av 400 meter häck i Diamond league-tävlingen som pågick under söndagen.

På upploppet ledde han överlägset men när han närmade sig mållinjen hade några personer brett ut sig över en stor del av banan och höll upp två banderoller där det stod: ”Förbjud torvbrytning”.

Norrmannen kunde springa rätt in i mål då hans ytterbana var fri – medan löparna Rasmus Mägi och Alessandro Sibilio sprang rakt igenom banderollerna.

Efter loppet står Warholm vid Andre Pops SVT-mikrofon. Då är han förbannad:

– När jag såg att det var någon form av protest, jag blev förbannad. Det är fan mig dåligt alltså, säger han.

ANNONS

– Seriöst, det är helt idiotiskt. De ska få protestera, men det är förkastligt att göra det på det sättet. Stod de i vägen för några av de andra löparna? Herregud. Det är sjukt dåligt, oavsett vad det handlar om så är det fel sätt att göra det på.

Även den svenske löparen Oskar Edlund var irriterad på aktionen.

– Fy fan säger jag bara. Det är helt värdelöst. Det reser hit folk från hela världen och så gör de det här. Välj era tillfällen säger jag, säger han.

Klimataktivisternas svar: ”Människor dör”

Klimataktivisterna är en del av gruppen Återställ våtmarker och till Expressen säger en av demonstranterna:

– Vi gör det här för att människor dör dagligen av klimatkatastrofen. Politiker agerar inte. Vi måste lyfta den här frågan.

Aktivisten menar att idrotten kommer också drabbas av klimatförändringarna.

– Vi tänker att klimatkatastrofen påverkar alla delar av samhället. Inget kommer att stå utanför effekterna som sker. Även de här sporteventen kommer bli omöjliga att hålla i extremväder eller ihållande hetta, säger hon till Expressen.

Presstalespersonen för Återställ våtmarker, Pontus Bergendahl, menar att aktionen under söndagen är något som kommer att bli återkommande.

–Vi kommer att gå ut i torvbrotten i Sverige och stoppa svensk torvbrytning överallt i hela Sverige. Vi kommer att gräva igen diken. Vi kommer att klättra upp på grävmaskiner och blockera dem. Vi kommer att stänga grindarna så att den skadliga torvbrytningen inte kan fortsätta. Anledningen till att vi gör det är att vi faktiskt har politiker som ger fan i klimatkatastrofen. Vi måste ta saken i egna händer.

ANNONS

Tävlingsdirektören Jan Kowalski: ”Polisanmäler”

Jan Kowalski var förberedd på att en sådan här aktion kunde hända.

– Men vi sa det i vår analys att vi inte kan ha kravallstaket runt hela stadion, det är egentligen praktisk omöjligt. Men vi plockade dem direkt när de var ute på banan och vi hade polis på plats som var beredda att ta hand om dem. Vi har tagit identitet på dem och nu gör vi en polisanmälan, säger han till Sportbladet.

ANNONS