Tom Prahl har kartlagt England, lördagens motståndare i VM-kvartsfinalen i Samara.
Tom Prahl har kartlagt England, lördagens motståndare i VM-kvartsfinalen i Samara.

Landslagets spion varnar för engelska hot

I ett halvår följde Tom Prahl Mexiko – och tog reda på allt som var värt att veta. Resultatet vet vi. England? Det har varit bråda dagar för landslagets matchbevakare att kartlägga vad som väntar i Samara.

ANNONS
|

När landslaget vann sin grupp och det stod klart att England eller Colombia väntade i en eventuell kvartsfinal började Prahl jobba intensivt. Sett till sitt uppdrag hade han inget emot att engelsmännen vann straffläggningen i Moskva timmarna efter Sveriges 1–0 på Schweiz.

- Jag är glad att jag fick England och inte Colombia som jag inte hade någon koll på alls. Ur den synpunkten har det varit lite lättare. England är också ett lag som är väldigt tydligt. Colombia har så många olika sätt att spela på och är inte så strukturerade, säger han.

ANNONS

Farliga på fasta

I rapporten till förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren trycker han bland annat på några vitala delar att se upp med:

+ Fasta situationer.

- De har gjort sex av sina nio mål hittills på fasta. De har en bra "serve" och tre fyra bra huvudspelare med John Stones och Harry Maguire som duellerar i första läget. Sedan har de en massa kluriga varianter på frisparkar. De har gjort några fantastiskt fina mål, men det är mot lag med man-mot-man-markering. Sverige spelar lite annorlunda. Det gäller att vinna duellerna.

+ Harry Kane.

- I själva spelet är han mer en "droppande" forward som inte ligger i frontlinjen. Hotet är ofta när han får bollen och är rättvänd och kan sätta andra i spel. Han är väldigt skicklig på att snabbt ta sig in i straffområdet. Han har bra skott, är bra i huvudspelet, han har många strängar han kan använda.

ANNONS

Gör byten?

+ Snabbheten och distansskyttet.

- Djupledsspelet med Raheem Sterling, Dele Alli och Jesse Lingard, distansskott från Jordan Henderson, och kommer de in bakom vårt mittfält och får attackera på flera fronter kan det bli ett problem.

Prahl utesluter inte att förbundskaptenen Gareth Southgate kan bjuda på en och annan överraskning i lördagseftermiddagens VM-kvartsfinal.

- De bytte mycket folk mot Belgien och det finns några spelare vi sätter frågetecken kring om de kommer att spela. Vem spelar "wingback" till vänster? Kommer han ha kvar samma spelare i trebackslinjen? Det kan finnas några sådana funderingar, men det är ju bara vi som spekulerar.

Positivt intryck

Prahls samlade intryck av England under Southgate är positivt.

- England i dag har inte en långbollande stil eller sparka och spring, utan man har tagit intryck från internationell fotboll med mycket folk centralt i banan och en trebackslinje. Det finns en mycket större metod i speluppbyggnaden och den är väldigt tydlig. De har tagit intryck från kontinenten men har kvar sina kvalitéer sedan tidigare med sin tuffhet och styrka i huvudspelet.

ANNONS

TT: Är det ditt intryck att de är trygga i sitt sätt att spela?

- Ja, jag tycker de är väldigt lojala mot sitt sätt att spela, de är metodiska och har en plan på hur de ska bygga upp sitt spel, hur de ska ta sig till avslut. Det finns ett mycket större mått av kalkylerande och metodik över Englands spel än det gjorde tidigare när det gick mer på lösa boliner.

- England har ett bra lag, men har vi en bra dag har vi definitivt en chans. Det kan bli en ganska stationär, stillastående match – och vem som tjänar på det vet jag inte, säger Tom Prahl.

Samara, TT:s utsände

ANNONS