Angelica Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Angelica Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Könsstriden i OS: "Enskilda fall kan dominera"

En könsstrid har fått stora rubriker i OS då två kvinnliga boxare som uppgetts ha typiskt manliga kromosomer stoppades i VM men får tävla i OS.
Enligt överläkare Angelica Hirschberg kan kvinnliga idrottare ha stor fördel om de har höga nivåer av manligt könshormon.
– Vi vet att det spelar en stor roll för prestationen, säger hon.

ANNONS
|

Ett könstest under senaste boxnings-VM, som dock Internationella olympiska kommittén (IOK) menar inte är giltigt, säger att Imane Khelif, Algeriet, och Lin Yu-Ting, Taiwan, har X- och Y-kromosomer, vilket enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män.

Eftersom IOK inte godkänner boxningsförbundets könstest tävlar båda i OS där de har säkrat medalj eftersom de gått till semifinal.

Även om det inte är klarlagt om just OS-boxarna har X och Y-kromosomer, kvarstår frågan om det har någon avgörande betydelse för kvinnliga kvinnliga idrottares prestation om de har X och Y-kromosomer.

Enligt överläkare Angelica Hirschberg, som också är professor i obstetrik och gynekologi, är det inte enkelt hur frågan bör hanteras, men hon anser att debatten är viktig för kvinnlig idrott.

ANNONS

– Det är så att även om de här fallen är väldigt ovanliga så kan de här enskilda fallen dominera en hel idrott i vissa fall, säger Hirschberg.

Ovanliga fall

Fall där kvinnor har en manlig kromosomuppsättning och dessutom producerar testosteron i en manlig nivå är ovanliga, enligt Hirschberg.

I vissa fall kan 10 till 20 gånger mer testosteron produceras jämfört med den "normala kvinnliga nivån".

– Vi vet att det spelar en stor roll för prestationen och är det så att man har fortsatt höga nivåer av testosteron och kroppen kan svara på testosteronet, då kan vi säga att man har en fördel ur prestationssynpunkt, säger Hirschberg.

Bedömer inte individers kön

Gällande könstester vill Hirschberg vara tydlig med att utredningar inte handlar om att göra bedömningar av individers kön.

– Det man försöker bestämma med regelverken är – kan den här kvinnan tävla i en kvinnlig kategori eller inte? Det är det som är den stora frågan.

– Vi vet att det är en väldigt stor skillnad i prestation i normalfallet mellan kvinnor och män i de allra flesta idrotter. Den könsskillnaden är 10 till 20 procent och det betyder att om kvinnor skulle tävla tillsammans med individer som har en kropp biologiskt utvecklad som en man, då har kvinnor inte en chans i de flesta fallen, säger hon.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att boxarna stoppades före VM. Rätt är mitt under senaste VM. Det finns också felaktigheter kring könstestet som gjordes på boxarna där rätt är att IOK inte godkänner testerna.

Imane Khelif. Arkivbild.
Imane Khelif. Arkivbild. Bild: John Locher/AP/TT
Lin Yu-Ting. Arkivbild.
Lin Yu-Ting. Arkivbild. Bild: John Locher/AP/TT

Fakta: Angelica Hirschberg

Överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Hirschberg är medicinsk rådgivare åt Sveriges olympiska kommitté (SOK), Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella friidrottsförbundet (WA).

Hon var medicinsk expert för WA när fallet med löparen Caster Semenya, som har hyperandrogenism, avgjordes i Idrottens skiljedomstol (Cas) 2019.

Bakgrund: Boxningsstriden i OS

Boxarna Imane Khelif från Algeriet och Lin Yu-Ting från Taiwan stoppades mitt under senaste VM efter att ha underkänts vid könstester som Internationella boxningsförbundet Iba lät göra.

Enligt Iba hade boxarna X- och Y-kromosomer, vilket enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män. Kvinnor har oftast två X-kromosomer.

Internationella olympiska kommittén anser dock att könstesterna inte är giltiga och har låtit boxarna vara med i OS.

– Jag tycker inte att det borde tillåtas. Speciellt inte inom kampsporter där det kan vara riktigt farligt, sade Caitlin Parker, som tävlar i 75-kilosklassen under OS, enligt AFP.

Allra starkast blev reaktionerna när Imane Khelif klev in i turneringen mot Angela Carini, som valde att bryta matchen efter 42 sekunder.

– Jag har aldrig blivit slagen så hårt förut, sade italienskan efter matchen enligt Gazzetta dello Sport.

Internationella boxningsförbundet (Iba) erbjuder italienskan pengar, motsvarande vad en olympisk mästare skulle få från Iba, trots förlusten i första omgången.

IOK:s ordförande Thomas Bach säger att det är "oacceptabelt" med det hat som boxarna fått utstå.

– Det är totalt oacceptabelt. Vi kommer inte att delta i ett politiskt motiverat kulturkrig. Vi har två kvinnor som är födda kvinnor, de har växt upp som kvinnor, de är kvinnor i passet, och har tävlat i många år som kvinnor, sade Bach vid en presskonferens.

Debatten som har uppstått under OS har sitt ursprung i att IOK inte låter Iba sköta boxningsturneringen under OS på grund av bland annat korruption, domarskandaler och rysskopplingar. IOK har tagit bort boxning från OS-programmet i Los Angeles 2028.

ANNONS