"Det är en dröm och jag lever i den drömmen", säger Amir Ansari inför OS-debuten. Arkivbild.
"Det är en dröm och jag lever i den drömmen", säger Amir Ansari inför OS-debuten. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Känns bra att representera 120 miljoner flyktingar"

Amir Ansari, 24, kom till Sverige efter en flykt från Afghanistan som höll på att kosta honom livet.
På lördag gör han OS-debut för flyktinglaget i tempoloppet.
– Det är som en dröm att få vara här i Paris och det känns bra att få representera 120 miljoner flyktingar i världen, säger Amir Ansari från OS-byn.

ANNONS
|

Amir Ansari, som bor i Uppsala, var 16 år när han 2015 kom till Sverige efter en flykt från Afghanistan som var nära att kosta honom livet.

I slutet av 2022 fick Amir Ansari tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige vilket bidrog till att cykelkarriären tog fart. I fjolårets VM i Glasgow tävlade han för Internationella cykelförbundets flyktinglag. Det gick så bra att Amir Ansari inför OS i Paris blev uttagen till Internationella olympiska kommitténs (IOK) flyktinglag.

På lördag startar han i tempoloppet.

– Att leva och vara här känns fantastiskt och overkligt. Det är en dröm och jag lever i den drömmen, säger Amir Ansari.

ANNONS

Granne med svenskarna

I måndags kom han till OS-byn i Paris och anslöt till flyktinglagets förläggning som ligger granne med Sveriges, Norges och Finlands boende.

– Jag har hälsat på några från Sverige, men man hinner inte prata med så många eftersom alla här gör sitt, säger Ansari.

Han berättar att flyktinglaget väckt stor uppmärksamhet i Paris. Vid fredagens OS-invigning på Seine åker flyktinglaget, klädda i vitt, ut som andra nationsbåt efter Grekland.

Cyklar för 120 miljoner

Dagen därpå är det dags för tempoloppet.

– Mitt mål är att efter målgången känna att jag inte kunnat ha gjort bättre. Samtidigt tävlar jag för 120 miljoner människor i världen. Jag vill göra dem stolta. Många av dem har inte fått chansen att gå vidare och ha ett bra liv. Jag ska göra mitt bästa för dem, säger Ansari.

I Iran finns hans biologiska mamma och systrar, som också flytt från Afghanistan, och håller tummarna.

– De vet att jag tävlar i OS och är stolta, men jag vet inte om de kan se mitt lopp. Däremot kommer min svenska familj och svenska mamma, som hjälpt mig, att vara här på plats.

Fakta: IOK:s flyktinglag

Inför OS i Rio de Janeiro 2016 startade Internationella olympiska kommittén (IOK) ett lag som representerar alla miljontals flyktingar som finns i världen. Då hade laget tio deltagare i simning, judo och löpning.

Inför OS i Paris har detta flyktinglag 36 idrottare fördelat på elva idrotter.

Under invigningen den 26 juli gör flyktinglaget entré som tvåa efter Grekland och under egen flagga.

Flyktinglaget finansieras genom en fond som IOK administrerar.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) nominerade Amir Ansari till IOK, som den 2 maj meddelade att han får en plats i truppen.

ANNONS