Källström ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet

Kim Källström blir ny fotbollschef på Svenska fotbollförbundet.
Den förre landslagsstjärnan tillträder vid årsskiftet.
– Det är jättespännande, inspirerande och lite läskigt, säger Kim Källström.

ANNONS
|

I höstas tillträdde Andrea Möllerberg som ny generalsekreterare. Hon möblerar om.

Och hon börjar i toppen.

Källström får en ny roll som fotbollschef medan Caroline Sjöblom tillträder som teknisk direktör.

Från och med årsskiftet sätts en ny organisation, initierad av Möllerberg som nyligen ersatte Håkan Sjöstrand, en av flera ur det gamla ledargardet som under 2023 fått lämna förbundet.

Ska ta fram strategi för svensk fotboll

Källström får en nyckelposition och får ansvar för all fotbollsverksamhet inom förbundet.

– Det är jättespännande, inspirerande och lite läskigt såklart, det är en väldigt stor roll. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Jag förstår ju att det är en ganska stor och matig uppgift som jag ska ta mig an.

ANNONS

Källström blir ansvarig för alla landslag, spelarutbildning och tränarutbildning.

– Det ska finnas en gemensam kraft och strategi om vad vi vill göra tillsammans. Det är jättemånga som kommer att vara involverade i det men det är jag som kommer att leda den processen, säger Kim Källström till GP.

Ska vara med att rekrytera förbundskapten

Han ska nu jobba för en ny riktning som ska ta svensk fotboll framåt. Han tycker att det finns en allt för negativ bild över hur svensk fotboll mår.

– Jag tycker att det görs mycket bra. Det finns många kompetenta personer inom fotbollen och vi har många spännande spelare. Givet det så har vi haft motlut i resultatet på både herr- och damsidan. Det har varit lite knackigt även i de yngre landslagen. Det finns indikationer på att vi behöver göra lite annorlunda. Tänka lite nytt och få in lite nya personer och ny energi och sätt att tänka, säger han.

Han kommer in i sin roll samtidigt som Sverige är på jakt efter en ny förbundskapten för herrlandslaget.

– Det är spännande att det första man ska göra i den här rollen är att man är att ta del i att rekrytera en ny förbundskapten på herrsidan, säger han.

ANNONS

Praktiserade på förbundet 2020

Kim Källström växte upp i Partille och inledde seniorkarriären i BK Häcken.

Spelarkarriären höll därefter i sig i 18 år där Källström tog sig vidare från Häcken till Djurgården, Rennes och Lyon i Frankrike, Spartak Moskva i Ryssland, Arsenal i England och Grasshoppers i Schweiz, innan han avslutade tillbaka i Djurgården 2017.

Men även om fotbollsskorna hamnade på hyllan har Kim Källström hållit sig sysselsatt. Fram till 2019 var han fotbollsexpert för Discovery innan han lämnade tv-rutan för att gå en managementutbildning på Uefa, en utbildning som förbereder deltagarna för rollen som sportchef, klubbchef eller liknande.

Under den perioden gjorde han också en tio månader lång praktik på SvFF, då under ledning av Håkan Sjöstrand.

Han har också varit involverad i förbundets projekt kring ett nytt landslagscenter.

Vill se person från tränarsidan

Utöver den nya tekniska direktören Caroline Sjöblom, som kommer att jobba på damsidan, ska ytterligare en teknisk direktör för herrsidan rekryteras.

– Vi tre kommer jobba tajt med strategiska frågor. De kommer ligga nära organisationen. De kommer att vara fria och ska genomföra det vi kommer överens om.

Kim Källström kommer att vara ansvarig för att rekrytera den tekniske direktören på herrsidan.

– Jag vill se en person som brinner för utvecklingen av svensk fotboll. Jag vill se en person som bottnar i fotbollsrörelsen och att man känner att den personen står för någonting. I och med att jag kommer ganska tydligt från spelarperspektivet tror jag att det hade varit lämpligt att det är en person som kommer från tränarsidan, även om det inte är skrivet i sten, säger han.

ANNONS

Fakta: Kim Källström

Född: 24 augusti 1982 i Sandviken.

Klubbar: Sandviken, Partille, Häcken, Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal (lån), Grasshoppers, Djurgården.

Landskamper/mål: 131/16.

Landslagsdebut: Finland (0–1) i Växjö i februari 2001.

Meriter: Svensk mästare med Djurgården 2002 och 2003, svensk cupmästare med Djurgården 2002, fransk mästare med Lyon 2007 och 2008, fransk cupmästare 2008 och 2012, engelsk FA-cupvinnare 2014, EM-spel 2004, 2008, 2012 och 2016, VM-spel 2006, vald till årets nykomling 2000, stor grabb 2005, årets mittfältare 2009, 2011 och 2012.

Avslutade spelarkarriären: 2017

Efter spelarkarriären: expertkommentator i TV4.

Aktuell: Blir ny fotbollschef på förbundet.

LÄS MER:Daniel Bäckström tillfällig förbundskapten efter Janne Andersson

LÄS MER:Tränarna som kan ta över efter Janne Andersson

LÄS MER:Den blågula familjen sluter upp efter terrordådet i Bryssel

ANNONS