Jonas Eriksson om affärerna i Qatar: ”Hade inte samma glasögon som idag”

Jonas Eriksson har både sålt sporträttigheter i Qatar och varit och dömt matcher i landet. I SVT-studion pressades han av programledaren André Pops på temat – något han nu avslöjar var ett krav från honom själv.
– Det är klart jag skulle tagit ett annat beslut idag, säger han i SVT.

ANNONS
|

Under flera år var Jonas Eriksson ofta i just Qatar. Detta då hans privata yrke där han jobbade med sporträttigheter och försäljningar av just detta. Redan under början av 2000-talet var han på plats i landet första gången.

Jobbet med sporträttighetsförsäljningen lämnade han 2010 men besökte fortsatt landet ändå.

– Det var ett land som Sverige hade konsulära förbindelser med. Det var ett land som stora svenska företag gjorde affärer med. Och jag gjorde ingen skillnad på det jag gjorde då, i den bransch jag befann mig i, säger han i SVT.

Efteråt har han som sagt återvänt till landet. Då i rollen som toppdomare där han dömt många matcher. Under fotbolls-VM i Qatar är han en del av SVT:s studio. Då pressas han av programledaren, André Pops om huruvida han känner någon ånger över sina val att göra affärer med Qatar.

ANNONS

– Tittar du på mig och alla toppdomare under den tiden så förväntades man åka till Qatar, eller till Saudiarabien för att döma matcher under vintersäsongen. Det var en helt naturlig del, det var ingen som ifrågasatte. I efterhand, absolut, det fanns en stor del av sportswashing med det, det såg jag inte där och då. Jag hade inte samma glasögon som i dag. Det är klart att jag skulle ha tagit ett annat beslut om jag skulle se på det i dag.

Att frågorna kom från André Pops var ingen överraskning för Jonas Eriksson. För Expressen avslöjar han att det var ett krav från honom själv om han skulle sitta med i SVT-studion.

– Jag hade avhandlat det i min bok, där censurerade jag ingenting om mig själv. Men det är inte säkert att folk läst det. Så jag sa till SVT när vi planerade VM att ni måste fråga mig om det här, säger han till tidningen och fortsätter:

– Jag kände att jag måste få berätta det, så det känns helt transparent och öppet mot tittarna. Det kanske är lite löjligt att slåss mot väderkvarnar, men jag kände att det var viktigt att kunna berätta om det.

ANNONS
ANNONS