Johannes Hansen: Så får du livet att kännas lättare

Som ung brottades han med svår panikångest och scenskräck. I dag hjälper han idrottsstjärnor, näringslivschefer och tusentals poddlyssnare att nå sina mål – och sluta jämföra sig med andra.
– Jag vet att sociala medier påverkar människor negativt. Vi blir lurade att tro att vi är sämre än alla andra, samtidigt som vi inte kan slita oss från flödena, säger Johannes Hansen.

ANNONS
|

Livet är svårt.

Att vara människa ännu svårare.

Kanske är det livets utmaningar, frågor och rädslor som gör oss mest mänskliga i slutändan. Det alla människor har gemensamt.

Men med de rätta verktygen behöver det inte diktera ditt liv. Åtminstone om du frågar Johannes Hansen – en av Sveriges främsta mentala rådgivare.

– Mental träning handlar om att lära sig nyttja hjärnan på ett sätt som gör livet bättre för dig. Oavsett hur din situation ser ut eller om du vuxit upp i en trygg eller otrygg miljö, säger Johannes.

I 15 år har han arbetat med att hjälpa människor övervinna rädslor, hantera livskriser och åstadkomma saker de trodde var omöjligt.

ANNONS

– I grunden fungerar det på samma sätt som med vikterna på gymmet. Om du använder vissa verktyg för att träna din mentala styrka så känns livet lättare. Inte för att det blivit lättare, utan för att du har blivit starkare.

Brottades med svår panikångest

I dag anlitas Johannes Hansen av Sveriges största stjärnor inom sport och näringsliv, föreläser och har en av Sveriges mest lyssnade podcasts i kategorin träning och hälsa. Han har gjort sig en karriär på att hjälpa andra, men det började som ett sätt att hjälpa sig själv. Ett sätt att hålla sig vid liv under en uppväxt som kantades av våld och svek.

– När jag var sex år bad jag min mamma skriva ner receptet på gröt och sätta på kylskåpet, så jag visste hur jag skulle ge min lillebror mat om hon dör. Det var en stor känsla av ansvar alldeles för tidigt, säger Johannes.

Under tonåren brottades han länge med svår panikångest. Likt många barn försökte han förstå hur den svåra uppväxten påverkade honom och hans familj. När livet var som allra tyngst hittade han självhjälpsböcker i sin mammas bokhylla.

Det blev hans väg ut.

– Jag var helt övertygad att om det är så här jag ska känna, om det är så här livet ska vara, då vill inte jag leva. I den desperationen så hittade jag böcker som gav mig hopp om att själv kunna vända detta. Det fick mig att tro på en framtid som var ljusare.

ANNONS

Som 21-åring hade Johannes bestämt sig – det var mental träning han skulle viga sitt liv åt.

– När jag lärde mig verktygen, utmanande mig själv och insåg att jag blev starkare av det, så blev det helt självklart för mig att det var detta jag skulle göra. Jag ville visa det för alla, visa hur man med enkla medel kan ta sig igenom – och må bra – efter jobbiga händelser. Helt på egen hand.

Men karriärvalet var långt i från enkelt. Hans unga ålder gjorde att han snabbt ifrågasattes av omgivningen.

– Det var absolut inte lätt att komma i gång. Jag startade min verksamhet i Borlänge, där jag är uppvuxen, och skulle utveckla företagsledare. Som 21-åring, kom igen, vem vill inte ösa ur den oändliga källan av visdom, säger Johannes och skrattar.

– Jag hade inte erfarenhet. Det jag hade var inspiration, sedan lät jag dem helt enkelt testa. Jag tog rollen som en personlig tränare redan då. Om jag ställer frågan: ”Vad borde du göra som du inte gör idag?”, så vet nästan alla människor det. Redan då var jag riktigt bra på att få mina klienter att faktiskt börja göra de här sakerna.

ANNONS

Konkreta verktyg

Oavsett vilka problem eller situationer man brottas med, menar Johannes att det viktigaste är att ha en plan. Det förhindrar att man kastas mellan andra människors åsikter.

Ett av verktygen är att sätta upp tydliga mål.

– Vår hjärna går på autopilot, den är en målsättande mekanism. Det kan vara allt i från hur du ska överleva, till att passa in eller göra karriär.

Han menar att de flesta människor sätter mål baserat på sina föräldrar och omgivning.

– Antingen väljer du att aktivt sätta dina egna mål eller så sätter omgivningen dem åt dig. När du pratar med dina vänner om hur man borde förhålla sig i relationer, vad som är bra eller dåligt, om man ska fortsätta plugga eller börja jobba – då kommer du kopiera vad de tillsammans kommer överens om.

Att i stället bryta mot den normala kursen i sitt liv är avgörande. Det är först genom att skapa egna målsättningar man kan göra en plan för hur de ska uppnås.

– Om jag vågar drömma, bortsett från min bakgrundshistoria och vad min omgivning tycker, vad skulle jag faktiskt vilja göra? Vad väcker liv i dig? Det är man måste börja. Nästa steg är att titta på vilka människor som uppnått de målsättningarna jag vill uppnå. Att lära sig mer om den personen och hur den gjorde. Se till att regelbundet göra eller omge dig med något som gör dig inspirerad.

ANNONS

Ta ut vinsten i förskott

Många av människorna Johannes möter i sitt arbete har nästan alltid problem som grundar sig i rädsla.

– Du behöver konstant se till att utmana dina rädslor och se på mod som en muskel. Förstå att allt som du kommer värdesätta i ditt liv om några år är saker som du i dag är rädd för. Att ignorera rädslan, förbereda sig och göra det ändå. Och sedan fortsätta med det hela livet.

Men att utmana sina rädslor är ofta lättare sagt än gjort. Knepet är att förstå hur rädsla fungerar, menar Johannes. Insikten om att rädsla är något som sitter i huvudet.

– Först har du en röst i huvudet som säger åt dig att inte göra det du är rädd för, man vill skjuta upp det. Om du går emot den rösten kan du få fysiska symptom i form av högre puls, hjärtklappning och svettningar. Sedan kommer katastroftankarna och du ser framför dig hur allt kommer gå åt helvete. Det som är så häftigt är att sekunden du ändå gör det så försvinner det här ofta.

– Förhoppningsvis får du tidigt i livet vara med om att du bryter mot den här imaginära väggen. Det är så viktigt att konsekvent motbevisa sina katastroftankar, säger Johannes.

ANNONS

Ett knep för att våga gå emot sina rädslor är att ta ut vinsten i förskott.

– Om man inser att både förlusten och vinsten ändå är påhittad i ditt huvud, så kan du lika gärna hitta på en vinst. Då är det lättare att utsätta sig för situationer som du egentligen vill fly från, säger Johannes.

Beroendet av sociala medier

En stor orsak till att människor mår dåligt och har svårt att fokusera på sina egna mål är att vi ständigt jämför oss med andra – ofta på sociala medier.

– Jag vet att sociala medier påverkar människor negativt. Vi blir lurade att tro att vi är sämre än alla andra, för nu jämför vi oss med de absolut mest påkostade och genomtänkta flödena i världen, och låter det omedvetet bli en jämförelse med vårt liv. Tidigare jämförde man sig med ett fåtal människor i sin direkta närhet.

Johannes menar att de flesta i dag är beroende av sin telefon och flödena i den. Ett konkret tips för att få ner skärmtiden är att göra mobilen svartvit.

– Färger använder man för att göra oss mer beroende. Försök kommunicera med dina vänner via sms, i stället för sociala medier. Det är ett hårt sätt att göra det på, men ger ofta en stor effekt på måendet, säger Johannes.

ANNONS

Johannes Hansen

Ålder: 36 år

Bor: Stockholm

Gör: Mental tränare, föreläser, författar och har podcasten Johannes Hansen.

Böcker: ”Fuck your fears” och ”Tough love”.

LÄS MER:Anna Stoltze om ledarskapet i ungdomsfotbollen: ”Behöver moderniseras”

LÄS MER:Elin Kjos fick obotlig cancer – startade hälsopodd med tvillingsystern

ANNONS