Johanna Hagströms drama inför kvalet: ”Det var kaos”

Alla svenska åkare tog sig vidare från sprintkvalet i VM. Jonna Sundling var snabbast av alla på damsidan och Johanna Hagström fick en oväntat dramatisk inledning på sitt mästerskap.
– Då var det lite annat fokus. Det var kaos, säger hon till Viaplay.

ANNONS
|

VM i Planica inleds med sprint och Sverige går in med ett start lag, inte minst på damsidan. I kvalet tog sig alla svenskor vidare på bra tider. Johanna Hagström tog sig vidare sist av svenskorna, på en elfte plats.

Efteråt berättar Hagström om sitt kval – som inleddes minst sagt dramatiskt.

– Jag har varit brutalt nervös, jag minns inte förra gången jag var såhär nervös inför en tävling. Jag sa till mig själv att jag skulle njuta men det roliga var att 15 minuter innan starten gick jag på toa och insåg att jag fått mens. Jag tänkte ”vad gör jag?”, säger Johanna Hagström till Viaplay med ett skratt.

ANNONS

Svenskan löste situationen och levererade ett stabilt kval.

– Jag hann inte fixa någonting så jag var lite smått stressad. Jag åkte runt och hoppade satt det inte skulle synas något. Jag åkte runt och var lite stressad, det blev en lite stressad början så det var väl inte jättebra men inte dåligt heller, säger hon.

Var nära att ramla

Hagström säger att hon var nära att ramla i den första backen men att hon sedan kom in i loppet.

Och nerverna, de verkar ha försvunnit.

– Jag glömde bort dem när jag fick mensen, då var det lite annat fokus. Det var kaos, säger hon.

Jonna Sundling vann kvalet och Maja Dahlqvist blev femma, drygt fem sekunder efter. Linn Svahn blev sjua och Johanna Hagström alltså elva, drygt sju sekunder efter Sundling.

De fem svenskorna valde sedan olika kvartsfinaler.

– Jag blev lite förvånad att de sprider ut sig på det här sättet. Såklart är det större chans för att få alla till final, men jag trodde nog att fler skulle vara mer sugna på den övre halvan. Det kommer bli en väldigt tuff första semifinal, säger Viaplays expert Teodor Peterson

Först ut i finalpasset blir Maja Dahlqvist i den första kvartsfinalen. Där ställs hon bland annat mot norskan Kristine Stavås Skistad som var trea i kvalet och ses som ett stort hot mot svenskt VM-guld.

ANNONS

Även herrarna vidare

Även på herrsidan gick alla svenskar vidare. Det var norsk dominans där grannlandet i bäst tog de fyra första platserna.

Bäst av de blågula blev Calle Halfvarsson som imponerade med en femteplats, fyra sekunder bakom segrande Erik Valnes. Johan Häggström slutade på 13:e plats och talangen Edvin Anger på 18:e plats. Marcus Grate tog sig vidare som 24:e man, tio sekunder bakom Valnes.

Den norska favoriten Johannes Hösflot Kläbo blev tvåa, en sekund bakom landsmannen Valnes.

Liksom damerna valde de svenska herrarna olika kvartsfinaler. Först ut bland de svenska herrarna är Edvin Anger i den första kvartsfinaler.

LÄS MER:Jonna Sundling vann VM-guld framför tre svenskar

LÄS MER:Fem punkter inför skid-VM i Planica

LÄS MER:Edvin Anger intervjuas i norsk tv – då parar sig åsnor

LÄS MER:Dahlqvist: Jag hade inte tackat nej till VM-guld

ANNONS