Johanna Bergqvist från Göteborg jagar guld i VM

22-åriga Johanna Bergqvist från Göteborg VM-debuterar med sitt team i matchracing i Lysekil. Hon är den yngsta skepparen i startfältet och teamet har guldchans.
– Vi har arbetat mot det här hela året, säger hon.

ANNONS

När årets VM i matchracing för damer avgörs i Lysekil kommer det bli en speciell upplevelse för Johanna Bergqvist och hennes team. 22-åringen från Göteborg VM-debuterar och är den yngsta skepparen i startfältet. Efter en raketartad klättring på världsrankingen de senaste åren räknas hennes team som ett av de tre bästa i världen.

– Ett VM-guld skulle betyda så otroligt mycket för oss. Vi har förberett oss inför det här sedan tidigt i våras, säger Johanna Bergqvist.

Säsongens höjdpunkt

De årliga världscuptävlingarna i Lysekil ses som årets höjdpunkt bland teamets medlemmar och när det nu är dags för VM är det extra stort.

ANNONS

– Det är den tävling som drar mest folk, mycket för att det händer en hel del runtomkring och det är lätt för publiken att se vad som händer. Dessutom är organisationen för oss seglare väldigt bra och vi behandlas nästan som rockstjärnor, säger Johanna Bergqvist.

– Nu när det är VM kommer det bli så jäkla häftigt. Alla de bästa seglarna kommer vara på plats samtidigt. Vi har mött alla i några världscuptävlingar någon gång men inte så här många av de stora i samma tävling.

I teamet återfinns även sedan två år tillbaka lillasystern Isabelle som är taktiker.

– I början kändes det lite speciellt att köra med min syster. Vi behövde en medlem till och jag och hon har seglat tillsammans under uppväxten. Det fungerar väldigt bra och vi har roligt tillsammans allihop, säger Johanna Bergqvist.

Laddat med tävlingar

Medlemmarna i Johanna Bergqvists team är mellan 19–25 år och de är således väldigt unga för att delta på den här nivån. Därför har man fokuserat uppladdningen på att delta i så många tävlingar som möjligt för att få mer rutin.

– Många av dem som vi tävlar emot har hållit på i tio år längre än oss och några av dem har till och med agerat som mentorer åt oss när vi var yngre. Vi har deltagit i sju tävlingar hittills i år. Den ökade rutinen kommer hjälpa oss att inte bli stressade i kritiska situationer.

ANNONS

Teamet har kört en hel del mix-tävlingar.

– Där har vi inte fått till samma fina resultat men det har gett oss mycket eftersom det är svårare att tävla mot herrarna, säger Johanna Bergqvist.

Siktar på final

Förutom systrarna Bergqvist som är skeppare, respektive taktiker, består teamet av Julia Carlsson på fördäck, samt de båda trimmarna Johanna Thiringer och Ellinor Hansson. Johanna Bergqvist beskriver sitt team som humörberoende vad gäller prestationerna.

– Vår styrka är att vi är väldigt goa kompisar allihop och att vi känner varandra väl. Det räcker med en blick för att se vilket humör man är på. Svagheten är att när humöret inte är på topp brukar det spegla våra resultat.

Med flera fina resultat i ryggen de senaste åren kan Johanna Bergqvists team vara en tänkbar outsider i VM. Tjejerna har högt uppsatta mål får årets mästerskap.

– Det hade varit jättekul att vara med på finaldagarna så att hamna på pallen är ett mål, säger Johanna Bergqvist.

En bra placering på VM skulle kunna öppna många dörrar för framtiden.

– Nu när jag har tagit examen och Isabella gått ur gymnasiet kommer vi ju ha tiden att satsa. Ett VM-guld skulle ge oss sponsorer och på så sätt stora ekonomiska förutsättningar. Det vore hur kul som helst.

ANNONS

Johanna Bergqvist

Ranking: 3

Ålder: 22 år

Född i: Göteborg

Bor i: Göteborg

Familj: Mamma, pappa och två syskon

Seglingsbakgrund: Hon startade karriären i Hjuviks båtklubb när hon var 8 år och har tävlat sedan dess. Först i optimist, sedan European och nu i match racing

11 medaljer i National Championships i Optimist, European och match racing

Yrke (utanför seglingen): Tog examen i industriell ekonomi i juni

Team:

Isabelle Bergqvist – Taktiker

Johanna Thiringer – Trimmare

Ellinor Hansson – Trimmare

Julia Carlsson – Fördäck

Källa: Lysekil Women's Match

ANNONS