Tobias Normanns kritiska debut – när Frölunda tappade allt

Han fick äntligen debutera för Frölunda HC i SHL. Men Tobias Normann lämnade isen i Gävle som en förlorare – efter 5–3 till Brynäs.
– Jag måste komma upp med de stora räddningarna när vi behöver dem. I dag spelade jag som en back up-målvakt, en sån som tar det som han ska – men kommer inte upp med det lilla extra för att vi ska vinna, säger norrmannen kritiskt.

ANNONS
|

Anrika Brynäs är tillbaka i SHL – och då klev nästan 8 000 personer in i Monitor ERP Arena för att vara med om festen.

Jumbotronen i taket saknades visserligen, den har ju tvingats till omvägstransport utanför Afrikas kust – men stämningen var ändå elektrisk i SHL-premiären på hemmarink.

Frölunda ville dock leka partydödare.

Först löste Mikael Ruohomaa 1–0, när Frölundas bästa kedja kom med fart. Därefter ökade tänkte poängkungen Linus Weissbach på till 2–0 – när han sprintade loss och la in sitt allra första SHL-mål bakom Erik Källgren i Brynäs-kassen.

Där och då kändes det som att Frölunda hade full koll på matchen.

ANNONS

Men sen hände det nåt.

Onödig utvisning – och allt vände

Frölundas Arttu Ruotsalainen tog en onödig utvisning för fasthållning i anfallszonen – och det var starten på en ordentlig vändning.

Brynäs reducerade snabbt genom hemvändaren Jacob Silfverberg – och bara minuten senare lekte Miks Indrasis in kvitteringen, när Frölunda-centern David Edstrom var svag med pucken, när backen Isac Heens var sugen på att köpa korv och när debuterande Tobias Normann inte alls hängde med över i en förflyttning.

Och i den den tredje perioden fortsatte Brynäs att straffa Frölunda.

Först gav centern Nicklas Lasu bort pucken som siste man – och Brynäs störtade två mot noll mot Tobias Normann. 3–2 där – och det skulle bli värre.

Bara ett par minuter senare gick Isac Heens på nytt bort sig på backen – och Bobby Trivigno kunde åka igenom och lägga in 4–2 mellan benen på Frölundas målvakt.

Ridå ner, med andra ord.

Och inte mycket till hjälp för den debuterande Normann, med andra ord.

Men det vill inte Frölundas målvakt höra.

– Jag själv måste steppa upp! Jag måste komma upp med de stora räddningarna när vi behöver dem. I dag spelade jag som en back up-målvakt, en sån som tar det som han ska – men kommer inte upp med det lilla extra för att vi ska vinna. Det är frustrerande, för jag vet att jag kan vara den målvakten, säger norrmannen Normann kritiskt.

ANNONS

Hård mot sig själv efter förlusten

Oj, du är hård mot dig själv?

– Ja. Vi jobbar så i Frölunda. Vi har hög standard. Vi har höga förväntningar på oss själv. Jag vet vad jag kan och jag vet vad mina lagkamrater kan, säger Normann.

Är det nåt mål som du känner att du skulle ha tagit?

– Det är lite svårt att säga. Jag har inte sett dem i repris, men direkt efteråt tycker jag nog att det andra målet som jag borde löst på ett annat sätt! Jag blir sen tillbaka till stolpen – och spelar inte på det sätt som jag ska och brukar göra, säger han kritiskt.

Frölunda vann dock skotten massivt, 32–21. Däremot vanns det väldigt sällan tekningar, underläge med 19–37.

– Jag är inte orolig alls, faktiskt. Vi kommer att bli bättre. Det är betryggande, men samtidigt frustrerande, säger Tobias Normann innan han kliver på bussen hem mot Göteborg.

På tisdag väntar ny match i Scandinavium – mot Örebro HK.

– Jag har väntat och länge drömt om att få spela för Frölunda. Det var en jätterolig inramning, bra tryck på läktarna. Vi hade jättebra stöd från Göteborg också och det var en upplevelse att spela inför våra supportrar. De var värda mycket mer än det vi visade i dag, säger Tobias Normann.

ANNONS

Sugen på att spela fler matcher?

– Helst hade jag velat spela en ny match nu på direkten. Men så är det inte. Vi har en lång bussresa där vi kan analysera dagens prestation. Sedan samlas vi på måndag och ska vara jävligt skärpta för tisdagens match. Om jag får chansen är jag redo, säger norrmannen beslutsamt.

LÄS MER:Frölundaikonen Jonas Esbjörs ville köra ihjäl Tomi Kallio

LÄS MER:Erik Thorell levererar – efter skadefyllda säsongen

LÄS MER:Lasse Johanssons klubba räddade Frölunda – och gick av

ANNONS