Sverige klart för JVM-semifinal – sänkte Finland efter dramatik

Sverige ska spela JVM-semifinal.
Finland sänktes efter en makalös vändning där det avgörande målet gjordes i boxplay – med en minut kvar att spela.
– Jag har inte gjort ett jävla mål på hela säsongen, så det kunde inte komma bättre, säger hjälten Victor Stjernborg till Viaplay.

|

Den blågula starten kunde inte ha blivit mycket sämre. Finland kom ut hungriga och attackerade med full fart från början.

Juniorkronorna blev direkt tillbakapressade och efter inte mycket mer än tre minuter satte Oliver Kapanen pucken bakom Carl Lindbom i det svenska målet.

Finland fortsatte att trumma på och Sverige slarvade som aldrig förr. Pucktappen och felpassningarna var många – de blågula skotten på mål var noll fram till tolv minuter in i matchen.

Sverige fick ett gyllene läge att komma in i matchen efter att Isak Rosén fått en klubba upp i ansiktet. Det gyllene läget försvann 21 sekunder senare, när Leksandstalangen själv åkte på en utvisning.

Sverige kvitterade med andra skottet

Mot en målvakt likt Finlands Jani Lampinen, som inför kvartsfinalen hade räddningsprocent på 96,4, brukar det krävas ett rejält knippe med skott för att göra mål.

För Sveriges del räckte det visst med två.

Det andra blågula skottet i matchen, ja det lyckades Leo Carlsson styra in för att kvittera.

– Det var en jättetrevande inledning. Jag sa till spelarna att det bästa med den första perioden var att det stod 1-1 på tavlan även om vi skjutit två skott och att det var dags att åka på lite, säger förbundskapten Magnus Hävelid till Viaplay.

Skönt, men knappast lugnande för svensk del eftersom man inte mäktade med att skjuta få något mer skott på mål under den första perioden. Finland, å andra sidan, utmanade gång på gång Lindbom och borde i ärlighetens namn haft ledningen i första pausvilan.

Svenska drömlägen i andra perioden

Knappt sju minuter in i den andra perioden hade Sverige dubbla drömlägen att ta ledningen i matchen. Svenskarna blixtrade till och Leo Carlsson fick först skjuta helt fritt precis framför Lampinen, som bjöd på en svettig räddning. Direkt därefter hamnade pucken hos Fabian Lysell som nöp till, men prickade stolpen.

Sverige hade växlat upp och helt plötsligt var det de finska lejonen som var tryckta ner i stövelskaften.

Lysell prickade stolpen ytterligare en gång i den andra perioden som var en motsats till den första.

– Jag tycker vi är helt överlägsna därute, jag tycker vi förtjänar ett eller två mål. Vi ska bara fortsätta att jobba vidare, så har vi den här matchen, säger Fabian Lysell till Viaplay.

Finland återtog ledningen

Finland återtog ledningen drygt fyra minuter in i den tredje perioden när Niko Huuhtanen kom farandes och bjöd på ett rappt, men inte otagbart, skott som smet förbi Lindbom.

En svensk kvittering kunde mycket väl kommit en minut senare efter att Leo Carlsson hållit undan sin finska försvarare och tryckt sig in på mål. Lampinen i det finska målet visste inte vart pucken tog vägen, det gjorde dock hans landsman som rensade undan.

Sverige stod upp bra i matchen och skapade lägen en del lägen, även om skotten inte kom i mängder. Med fem minuter kvar att spela hade man endast testat Lampinen 16 gånger, i jämförelse hade Finland då 33 skott på mål.

Victor Stjernborg (höger) avgjorde mot Finland.
Victor Stjernborg (höger) avgjorde mot Finland. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Makalös vändning – i slutminuterna

Leo Carlsson visade att det inte är mängden, utan kvalitén, som spelar roll.

Efter en längre sekvens där Juniorkronorna höll kvar pucken i offensiv zon lyckades Örebros supertalang få tag i pucken och sätta sitt andra mål för matchen.

Sverige såg ut att få en mardrömsavslutning då Fabian Lysell blev utvisad i slutminuterna. Men i stället var det Finland som bjöds av den kallaste av duschar.

Victor Stjernborg lyckades med en minut kvar komma helt fri i boxplay, sätta 3–2 och skjuta Sverige till JVM-semifinal.

– Jag har inte gjort ett jävla mål på hela säsongen, så det kunde inte komma bättre. Det är så jävla skönt, säger hjälten Victor Stjernborg till Viaplay.

Vad som såg ut att kunna bli ett fiasko redan i kvarten har nu slutat i blågula gulddrömmar.

– Vi ska bara fortsätta på den här gnistan som vi har tänt, så ska vi gå hela vägen, säger Stjernborg.