Här, i slutet av januari 2018, är Joel Lundqvist och Rasmus Dahlin på väg till vinter-OS tillsammans. I dag har Lundqvist dragit sig tillbaka till rollen som tv-expert i TV4, medan 24-årige Rasmus Dahlin precis har blivit utsedd till kapten i NHL-laget Buffalo Sabres.
Här, i slutet av januari 2018, är Joel Lundqvist och Rasmus Dahlin på väg till vinter-OS tillsammans. I dag har Lundqvist dragit sig tillbaka till rollen som tv-expert i TV4, medan 24-årige Rasmus Dahlin precis har blivit utsedd till kapten i NHL-laget Buffalo Sabres. Bild: CARL SANDIN

Rasmus Dahlins hyllning – till sin gamla kapten i Frölunda

Rasmus Dahlin, 24, har lämnat Göteborg – men glömmer inte åren intill Joel Lundqvist i ett omklädningsrum med Frölunda HC.
– Han är huvudgubben! Han har lärt mig så otroligt mycket, säger Buffalo Sabres nye lagkapten.

ANNONS
|

NHL fortsätter att exponera sin hockeyliga mot Europa – och i år var det Prags tur att ta emot premiären i den så kallade Global Series: Buffalo Sabres mot New Jersey Devils i O2 Arena.

Och i Sabres finns det numera en svensk kapten.

Det är 24-årige Rasmus Dahlin, fostrad i Frölunda HC:s akademi, som fått ett C på tröja nummer 26 efter sex säsonger i ligan.

Men hur gick det egentligen till?

– De tog in mig på ledarrummet – och sa i princip bara att jag blivit kapten! Det var en extremt konstig känsla. Det var tusen känslor som gick genom min kropp. Och det var extremt roligt, berättar Rasmus Dahlin i Viaplay.

ANNONS

Hur kommer han då att agera som kapten för Buffalo Sabres?

– Jag snackar ju inte så mycket. Tillbakadragen är jag väl inte ... men jag tar från mig själv lite. Visar mitt spel, tar det piano – men jag gillar att visa mitt spel och min arbetsmoral. Jag gillar att träna stenhårt och verkligen visa att jag här för att vinna, säger Rasmus Dahlin.

Lärde sig av Joel Lundqvist

Under tiden i Frölunda, när Rasmus Dahlin som 16-åring lyftes upp i A-laget, studerade han en spelare extra noga. Kaptenen Joel Lundqvist, vill säga.

Det har gjort Rasmus Dahlin själv till ett kaptensämne.

– Joel är huvudgubben, skulle jag säga! Han har lärt mig så otroligt mycket. Han har satt grunden i mitt ledarskap. Han visade dag ut och dag in att det var han som körde hårdast, säger Buffalo Sabres nye lagkapten.

Buffalo Sabres hade dock ingen rolig premiärkväll i Prag – utan förlorade klart mot Jacob Markströms nya lag New Jersey Devils med 1–4.

Lagen möts redan i morgon kväll igen – i samma arena.

LÄS MER:Rasmus Dahlin om galna kontraktet med Buffalo Sabres

LÄS MER:Edstroms frälste Frölunda – efter inställda NHL-resan

LÄS MER:TV4-stjärnan Patrik Westberg: ”Shit, jag dog ändå”

ANNONS