Ny pokal för SDHL-mästarna

Frölunda har fått en ny pokal att slåss om framöver. På fredagen presenterade Svenska ishockeyförbundet Kronprinsessan Margaretas pokal som från och med i år kommer tilldelas vinnaren i SDHL.

ANNONS
|

Frölunda tog sig i sin första säsong i SDHL till semifinal, där blev de senaste årens gigant Luleå för tuffa. I final ställs Luleå mot Modo, en finalserie som inleddes på fredagskvällen och där Luleå vann första matchen.

De två finallagen slåss om titeln som svenska mästare – och om en ny pokal. På fredagen presenterade Svenska ishockeyförbundet en ny pokal som kommer tilldelas mästaren. Kronprinsessan Margaretas pokal heter den nya trofén och från och med i år kommer den delas ut till det lag som vinner SM-finalen.

– Vi är otroligt glada och stolta över vår SM-pokal, som kommer att fyllas med hockeyhistoria och härliga minnen. Att döpa pokalen efter Kronprinsessan Margareta var en självklarhet med tanke på hennes stora betydelse för kvinnors och tjejers idrottande i Sverige, och det hedersamma namnet ger pokalen en ärorik historia från start, säger Angelica Lindeberg, ligachef SDHL, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Väger tre kilo

Kronprinsessan Margareta, som föddes 1882 och dog 1920, beskrivs som en pionjär för svensk damidrott. Hon bildade 1908 Sveriges första bandylag för kvinnor.

Den nya pokalen är tillverkad av guldsmedsmästare Leif Åke Andersson.

”Alla delar är handsmidda från 1 millimeter silverplåt. Pokalen har en sockel av ekträ och är 22 cm bred, 48 cm hög och väger 3 kg. På sockeln finns alla tidigare SM-vinnare från Nacka HK 1988 till Luleå HF/MSSK 2023 ingraverade, och det finns utrymme för ytterligare 81 vinnare”, skriver förbundet om pokalen.

LÄS MER:Så här kan Frölundas damlag se ut nästa säsong

LÄS MER:Fem punkter efter Frölundas första säsong i högsta serien

LÄS MER:Luleås målvakt Frida Axell vill spela för Frölunda ”nån gång”

ANNONS