NHL:s besked: Stoppar pridetröjorna helt

Flera NHL-spelare valde att bojkotta pridetröjorna under den gångna säsongen.
Nu meddelar ligan att man slopar konceptet helt.
– Det har blivit en distraktion, säger ligabasen Gary Bettman.

ANNONS
|

Pridetröjorna var en stor snackis under den gångna NHL-säsongen och det började i Philadelphia Flyers. När klubben hade en så kallad ”pride night” – där konceptet var att lyfta HBTQI-frågor genom att bland annat värma upp i regnbågsfärgade tröjor – meddelade lagets ryske stjärna Ivan Provorov att han inte tänkte ta på sig tröjan.

Provorov fick motta stor kritik från fans, men backades till viss del upp av klubben som lät honom spela matchen – trots att han vägrade vara med på uppvärmningen.

Det hela ledde till en kedjereaktion där flera spelare meddelade att de inte tänkte ta på sig tröjorna, samtidigt som vissa klubbar slopade tröjorna helt.

ANNONS

NHL stoppar pride-tröjor

Detta har lett till att NHL har fattat ett kontroversiellt beslut: Ligan har nämligen valt att förbjuda lagen från att ha pride-tröjor under den kommande säsongen.

NHL meddelade under fredagen att klubbar inte får ta på sig tröjor med olika budskap på. Detta innebär inte bara pridetröjor, utan även tröjor för att uppmärksamma bröstcancer, militären samt olika minoriteter.

Ligan meddelar dock att man kommer ha kvar temakvällarna, även om lagen inte kommer ha tröjor på sig.

– Det har blivit en distraktion och har tagit bort fokuset från att alla våra klubbar har haft kvällar för att hedra olika olika grupper eller orsaker. Vi ser hellre att klubbarna får det fokus som de förtjänar, säger ligabasen Gary Bettman enligt Sportsnet.

Gary Bettman: Sakfrågorna har underminerats

Gary Bettman menar att han förstår att det är ett bekymmer att vissa grupper kanske inte känner sig välkomna till NHL-matcher. Han menar dock att detta är det bästa alternativet.

– Vår slutgiltiga analys visar att alla försök att trycka på vikten av dessa olika sakfrågor har underminerats av distraktionen i att vissa spelare och lag inte har burit tröjorna.

LÄS MER:NHL-lag avstår pridetröjor för ryssars skull

LÄS MER:Chicago Blackhawks slopar pride night – av ”säkerhetsskäl”

LÄS MER:Ivan Provorov vägrade delta i Philadelphia Flyers pride-tema

LÄS MER:Flera NHL-klubbar slopar regnbågsfärgerna

ANNONS