Anton Strålman (till höger) tillsammans med Henrik Lundqvist och Alexander Edler under VM 2017.
Anton Strålman (till höger) tillsammans med Henrik Lundqvist och Alexander Edler under VM 2017. Bild: Janerik Henriksson/TT

NHL-svenskens oro: "Det känns lite otäckt"

Han har en ovanlig lungsjukdom. Hur kroppen skulle svara på att bli smittad av Covid-19 har han såklart ingen aning om. Den svenske NHL-stjärnan Anton Strålman är inte övertygad om att det är en bra idé att återuppta säsongen under en pågående pandemi.
– Vad är priset vi är villiga att betala, frågar sig Strålman i en intervju med The Athletic enligt Sportbladet.

ANNONS
|

NHL vill avsluta säsongen som påbörjades och fick avbrytas på grund av coronaviruset. En plan är framtagen där de 24 lagen, som när säsongen avbröts fortfarande hade slutspelsplatser att spela för, ska samlas i en alternativt två städer och masstestas dagligen för att undvika smittspridningen och kunna spela fram en Stanley Cup-vinnare med start under slutet av sommaren.

En som inte känner sig helt övertygad om att den planen är en vettig idé är den 33-årige svensken Anton Strålman.

– Det vore fruktansvärt om vi flög in alla spelare och ledare till olika hubbar och började spela, och någon – låt säga en anställd i lokalerna – fick viruset. Det är ju inte bara 50 personer från varje lag, utan många andra inblandade för att få det här att fungera. Om någon av dem blir sjuk och potentiellt dör av den orsaken, vem bär då ansvaret? Och är detta något jag vill vara en del av? Det handlar om folks hälsa, inte bara min egen utan allas. Det väcker en del frågetecken för om vi verkligen borde göra detta. Och om vi gör det, vad är priset vi är villiga att betala? Jag är inte säker på att det här är rätt, säger Anton Strålman till The Atlethic enligt Sportbladet.

ANNONS

"Känns lite otäckt"

Stjärnbacken som NHL-debuterade för Toronto Maple Leafs säsongen 2007/08 och nu tillhör Florida Panthers har själv den ovanliga sjukdomen bronkiektasier som legat bakom ett antal lunginflammationer i vuxen och som i perioder plågat honom ordentligt och det är såklart en bidragande orsak till att han känner oro inför en eventuell säsongsuppstart.

– Det känns lite otäckt, det måste jag erkänna. Även om majoriteten av spelarna är unga och friska så är jag säker på att det finns ett antal som, likt mig själv, har underliggande sjukdomar. Jag vet inte hur min kropp skulle reagera om jag fick viruset, säger Anton Strålman.

Anton Strålman har ett VM-guld på meritlistan och har totalt spelat 818 NHL-matcher i sin karriär. På dessa har han noterat 261 poäng.

ANNONS