Linus Weissbachs dröm har blivit verklighet – till slut

Linus Weissbach, 26, tittar upp mot läktaren i Scandinavium. Efter åtta år är han hemma – i klubben som fostrat honom.
– Plötsligt är det lite verkligt att jag ska spela här, säger hemvändaren inför Frölundas SHL-premiär.

ANNONS
|

Han växte upp i Wallenstamshallen, gick hela vägen från skridskoskolan till debut i A-laget med Frölunda.

Men efter bara drygt tre minuter mot Malmö i SHL ... så bestämde sig Linus Weissbach att ta en annan väg till eliten. Han flyttade tvärs över Atlanten – och utbildade sig både på isen och vid sidan av.

Men efter åtta år i Nordamerika, de tre senaste säsongerna med AHL-laget Rochester Americans, är anfallaren tillbaka i Sverige.

Han är hemma i Göteborg.

I Scandinavium.

Och då kommer intrycken plötsligt över honom. Linus har löst 15 biljetter till den egna familjen – och kommer att ha gott om vänner på plats i ett slutsålt Scandinavium.

ANNONS

– Fram tills nu har det bara känts som om jag varit på en träning, eller nästan nåt slags ”try out”. En drömbild. Och så klev Joel Lundqvist in i omklädningsrummet i morse ...

Frölundas meste spelare, kaptenen i 14 säsonger, var där i sin nya roll som expertjournalist för TV4 – och passade på att ta pulsen på sitt förra lag med olika frågor till spelare och ledare.

Linus Weissbach tystnar lite.

– Det var häftigt. Det är mycket historia. Jag spelade hela min ungdomshockey i Wallenstamshallen – och såg ju spelare som Joel. Det var sjukt häftigt, faktiskt. Och nu när jag åkte in på isen är det plötsligt lite verkligt att jag ska spela här, säger anfallaren – som senaste säsongen sköt 16 mål och passade fram till 17 andra på 55 spelade matcher i NHL:s farmarliga.

Året innan sköt han 20 mål.

Känner du en press av leverera som värvad målskytt?

– Jag har ju inte spelat en match än, haha. Så det är inget som jag tänker på. Det kanske inte ligger i min natur, för mig är det bara ut och spela. Sedan vad jag sätter för egna mål hit och dit, det är vad jag själv gör!

ANNONS

Matchguide: Frölunda – Leksand

Vad: SHL-premiär.

Var: Scandinavium.

När: Lördag, klockan 15.15.

Tv/stream: TV4 Play.

Det gäller: Första matchen för säsongen och Frölunda möter fjolårssäsongens kvartsfinals-motståndare Leksand.

Läget i laget: Stjärncentern Gustav Rydahl fick ett bakslag efter sin ryggoperation och kommer vara borta flera veckor. Även nyförvärvet Wiktor Nilsson (opererad axel) kommer vara borta under inledningen av säsongen.

LÄS MER:Gustav Rydahls bakslag – missar premiären

LÄS MER:Christian Folin dumpades på en bensinmack – mitt i natten

LÄS MER:Sista dansen med Roger Rönnberg: ”Har känt en jäkla press”

ANNONS