Jonathan Hedström markerar mot elithetsen inom ungdomshockey

Elitsatsningar inom ungdomsidrott har länge varit ämne för debatt.
Nu markerar tidigare hockeyproffset Jonathan Hedström mot föräldrar som projicerar sina egna drömmar på barnen.
– Det är inte ni som ska bli proffs, säger han till Sportexpressen.

ANNONS
|

Jonathan Hedström hade en gedigen karriär som tog honom hela vägen till världens bästa hockeyliga – NHL. Men den ledde också till att han drabbades av svåra ätstörningar och psykisk ohälsa.

Något han pratat öppet och föreläst om sedan en tid tillbaka.

Hedström har många gånger reagerat kring pressen som ungdomar utsätts för, bland annat inom idrotten, och nyligen tog han bladet från munnen och sa sitt om ungdomsläger inom ishockey.

”Kan vi inte bara lägga ner allt som har med camper och stress för ungdomar inom ishockeyn? Egna drivet? Nä vi ska åka runt koner, ner med armbågarna och ha pt när man är 10-12 år. Ni föräldrar som lägger över erat ansvar på barnen ta en titt i spegeln istället!! Blir så less!”, skrev Jonathan Hedström på Twitter.

ANNONS

I en intervju med Sportexpressen utvecklar Hedström sina tankar. Han berättar att han tycker det är viktigt att barn har en sund inställning till idrott och att det snackas om elit alldeles för tidigt.

– Man vill utbilda ungdomar i att de ska må bra och framför allt ha roligt. Elittänk kan komma senare, hur du är vrider och vänder på det – är du duktig i hockey så kommer du att ta dig dit ändå. Då spelar det ingen roll att åka ytterskär i en vecka på något jävla hockeycamp, säger han till tidningen.

Jonathan Hedström ställer sig även negativt till det faktum att föräldrar lägger pengar på att deras barn ska ha en egen personlig tränare.

– Det är bara att slänga bort pengarna, det är bättre att hoppa i skogen eller cykla. Det här går åt fel håll.

Hälsningen till föräldrarna: ”Inte ni som ska bli proffs”

Hur föräldrar pushar sina barn har sedan en lång tid tillbaka varit ett hett debattämne. Jonathan Hedström vill se att föräldrar tar ett steg tillbaka och låter barnens egna vilja och glädje komma i första hand.

– Framför allt, det är inte ni som ska bli proffs, ert tåg har redan gått. Det är känsligt när man är gammal spelare som är ute pratar om det här. Men många klubbar jag varit i kontakt med håller med mig till 110 procent. Jag vet hur många barn, hur många killar, som hör av sig till mig med ätstörningar på grund av de blir pressade av sina föräldrar, säger han.

ANNONS
ANNONS