Hovets sarg inte godkänd –förre spelaren riktar kritik

Under torsdagen tacklades Malmös Eric Engstrand genom Hovets plexiglas. Nu avslöjar Sportbladet att sargen inte är godkänd för elitspel – och att den har använts på dispens i sex år.
– Det är väldigt märkligt, det kan skära upp en kropp, säger tidigare SHL-spelaren Nils Andersson till tidningen.

ANNONS
|

Det var i slutet av den andra halvleken under gårdagens match på Hovet, i Stockholm, som Djurgårdens Stefan Warg skulle tackla Malmös Eric Engstrand.

Tackligen var av det klassiska slaget, båda var på väg mot sargen och det var en tuff kamp om pucken. Men utgången var av det annorlunda slaget.

Plexiglaset gav nämligen vika och Engstrand for igenom med överkroppen. Han klarade sig oskadd – men det kunde gått betydligt värre.

– Så där ska det inte kunna gå sönder, det där är som är en kniv och såg rent ut sagt livsfarligt ut. Det där måste de se över, så där ska det inte en plexiglas som är elastiskt kunna gå sönder, sa forne storbacken Staffan Kronwall C Mores sändning.

ANNONS

Sargen på Hovet inte godkänd

Nu avslöjar Sportbladet att sargen på Hovet inte är godkänd för elitspel och får egentligen inte användas i varken SHL eller allsvenskan.

Anledningen är att den inte är en så kallad ”flex-sarg” som fångar upp kraften vid tackling och därmed minskar risken för skada. Enligt tidningen har man, i stället för att byta ut sargen, haft dispens för den befintliga under sex års tid.

Klubbarna som spelar på Hovet, alltså AIK och Djurgården, äger inte Hovet – men har trots detta ett visst ansvar för vilken sarg man spelar med. Djurgårdens säkerhetsansvarige, Michael Väyrynen, berättar att man gjort de åtgärder som förbundet krävt och att man därefter har fått grönt ljus.

– Vi har fått godkänt av förbundet att spela med dessa och förhåller oss till det.

SHL:s vd Johan Hemlin är inne på samma spår och säger att man förhåller sig till vad förbundet beslutar.

Tidigare SHL-spelaren Nils Andersson riktar skarp kritik mot att man har en icke-godkänd sarg på Hovet.
Tidigare SHL-spelaren Nils Andersson riktar skarp kritik mot att man har en icke-godkänd sarg på Hovet. Bild: MATHIAS BERGELD

Förre spelaren: ”Det kan sköra upp en kropp”

Förre SHL-spelaren Nils Andersson, som nu sitter i spelarfacket Sico, riktar däremot kritik mot att man beslutat sig för att inte göra några åtgärder. Inte minst med tanke på att det hänt flertalet gånger att sargen på Hovet har gått sönder.

– Jag är tacksam över att det gick bra i går. Det som hände kan skära upp en kropp. Vi kan inte vänta till en olycka sker, det finns en anledning till att det finns ett bäst-före-datum.

ANNONS
ANNONS