Henrik Lundqvist invald i hockey Hall of fame

Henrik Lundqvist har blivit invald i hockey Hall of fame i Toronto.
Han blir den åttonde svensken att ta en plats bland de absolut bästa genom tiderna.
”Jag är tacksam och oerhört hedrad”, skriver han på Twitter.

ANNONS
|

Henrik Lundqvist är inte bara enligt många ansedd vara den bästa svenska målvakten genom tiderna. Han är även en av NHL:s bästa målvakter någonsin.

Under sina 15 säsonger i New York Rangers var svensken en av de starkast lysande stjärnorna i världens bästa hockeyliga och 2012 var han kanske som absolut bäst.

Henrik Lundqvist hade då en säsong, under vilken han hade makalösa 93 räddningsprocent och för det fick motta Vezina Trophy. Pelle Lindbergh (1985) är den ende svensken, utöver Henrik Lundqvist, som har tilldelats den utmärkelsen.

Två säsonger senare fortsatte Lundqvist att briljera mellan stolparna och var den absolut största anledningen till att New York Rangers tog sig till Stanley Cup-final. Väl där fick Lundqvist och hans lag däremot se sig besegrade av Los Angeles Kings.

ANNONS

Allvarligt hjärtfel avslutade karriären

Henrik Lundqvist tvingades lämna New York Rangers 2020 efter att klubben beslutat sig för att satsa på en annan målvakt och då valde att köpa loss svensken från sitt kontrakt.

Lundqvist skrev därefter på för Washington Capitals, men fick aldrig spela en match för sin nya klubb på grund av ett allvarligt hjärtfel som upptäcktes. Därmed var karriären över.

Henrik Lundqvist invald i Hall of fame

Nu hedras Lundqvist för sin karriär och under onsdagen kom beskedet att han valts in i hockey Hall of fame i Toronto. Han blir den totalt åttonde svensken att få en ärofylld plats bland de absolut bästa spelarna genom tiderna.

”Jag är tacksam och oerhört hedrad över att bli uttagen till Hockey Hall Of Fame.

Jag tänker på alla fantastiska spelare i HHOF som inspirerade mig som barn. Det känns fantastiskt att få vara med i denna speciella grupp”, skriver Henrik Lundqvist på Twitter.

Utöver svensken valdes även Tom Barrasso, Mike Vernon, Pierre Lacroix, Ken Hitchcock, Pierre Turgeon och Caroline Oulette in i Hall of fame.

Fakta: Svenskar i Hall of fame

Börje Salming, invald 1996

Mats Sundin, invald 2012

Peter Forsberg, invald 2014

Nicklas Lidström, invald 2015

Daniel Sedin, invald 2022

Henrik Sedin, invald 2022

Daniel Alfredsson, invald 2022

Henrik Lundqvist, invald 2023

LÄS MER:Henrik Lundqvists fantastiska hockeyresa – från Järpen till Manhattan

LÄS MER:Henrik Lundqvist om livet med familjen efter hockeyn: ”Är på en bra plats i livet”

LÄS MER:Minnena som aldrig bleknar för Henrik Lundqvists vänner

LÄS MER:Henrik Lundqvists känslosamma möte: ”Mycket speciellt ögonblick”

ANNONS