Ryan Lasch.
Ryan Lasch. Bild: MATHIAS BERGELD

Här är Ryan Lasch nya klubb – går till Finland

Han lämnade Frölunda – och siktade på en större liga. Men så kom pandemin emellan. Nu startar Ryan Lasch säsongen i finska Pelicans – tack vare 18 sponsorer.
– Det är bättre att göra så här än att bara sitta och vänta, säger han till GP.

ANNONS
|

Ryan Lasch hade en fin tid i Göteborg och Frölunda. Amerikanen var en av lagets starkast lysande stjärnor och var i klubben från 2015 till i år, med en avstickare till schweiziska SC Bern däremellan.

Med Frölunda vann Lasch två SM-guld och tre CHL-titlar, innan parterna gick skilda vägar – och amerikanen hann under tiden i Göteborg med att bli tidernas bäste poängplockare från Nordamerika i SHL.

Covid-19-pandemin har dock försvårat forwardens klubbsökande – och Frölunda öppnade i somras för att ta tillbaka Lasch.

– Ingenting är omöjligt – och inget är stängt. Sedan får vi också se på ekonomi och sånt, var allt tar vägen. Det vore dumt av oss att stänga några dörrar, men det ligger inget beslut här och nu, sa sportchef Fredrik Sjöström till GP i juli.

ANNONS

LÄS MER: Ryan Lasch utan anbud – kan öppna för återkomst i Frölunda

Det ryktades också om spel i penningstarka HV71 och Färjestad, men i augusti tränade Lasch med finska Lahden Pelicans. En klubb han spelat i 2011-12 – och i en stad där han träffade sin finska fru Jasmin.

LÄS MER: Ryan Lasch fortfarande klubblös – tränar med finsk klubb

Nu står det klart att Lasch skrivit på för just Pelicans från Lahtis.

18 sponsorer gick ihop för att lösa kontraktet, som är skrivet över ett icke angivet antal matcher.

– Kontraktet är faktiskt skrivet match för match – för att komma i spelform! Det är bättre att göra på det här sättet än att bara sitta och vänta, berättar Ryan Lasch, som fått fördriva tiden med bland annat en och annan golfrunda.

Är det fortfarande Ryssland eller Schweiz som är ditt huvudfokus på ny klubb?

– Sverige, Schweiz, Ryssland. Allt är fortfarande aktuellt. Med den här situationen ... att inte spela hockey sedan början av mars är inte perfekt. Men det här kan jag börja säsongen och komma i form – och vara redo när rätt möjlighet kommer. Du vet, med corona finns det alldeles för mycket osäkerhet – så det här är rätt för mig nu, eftersom jag vill spela hockey och inte bara sitta och göra ingenting, säger Ryan Lasch.

ANNONS

Det kan alltså bli Sverige fortfarande – för en klubb som inte får målskyttet att funka och har råd att ta kostnaden.

Första matchen i finska Liiga blir mot Sport från Vasa – där Sebastian Stålberg numera spelar. Den förre lagkompisen från Frölunda finns på isen den 2 oktober.

ANNONS