Erik Granqvist om Edmonton Oilers skandalvärvning

Edmonton Oilers beslut att anställa Stan Bowman, som mörkade ett övergrepp 2010, totalsågas av många – men inte alla.
Viaplays expert Erik Granqvist, som själv utsattes för övergrepp som ung, ser potentialen i att ge skandalledaren en andra chans.
– Han var en ynkrygg – men kan bli en av de viktigaste ledarna, säger Granqvist.

ANNONS
|

Den före detta hockeymålvakten, tränaren och sedan länge expert på Viaplay, Erik Granqvist gav ut boken ”Inkilad” för lite mer än ett år sedan. Där berättade han öppet om det övergrepp han utsattes för som ung och hur det ledde till flera år av missbruk och självmordstankar.

Vad som föranledde att Erik Granqvist valde att, efter 30 års tystnad, öppna upp om sina erfarenheter var den förre Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beachs.

2021 berättade nämligen Beach om hur han 2010 utsattes för ett övergrepp som tystades ner av flera ledare i klubben. En av dem som låg bakom mörkläggningen var dåvarande general managern Stan Bowman.

ANNONS

Erik Granqvist om skandalvärvningen

Bowman, tillsammans med tränaren Joel Quenneville och ordföranden Al McIsaac, stängdes då av från NHL på obestämd framtid. Men efter tre år har ligan valt att häva avstängningen och tämligen omgående beslutade sig Edmonton Oilers för att anställa Stan Bowman som ny general manager.

Ett smaklöst och horribelt beslut enligt många.

En potentiellt viktigt värvning i arbetet mot tystnadskulturen, menar dock Erik Granqvist.

– Det är ett väldigt kontroversiellt beslut av Edmonton att ta in Stan Bowman. Men han säger att han vill vara en del av förändringen, att han har insett att det han gjorde 2010 var fruktansvärt och ett enormt misstag, säger Granqvist.

Han fortsätter:

– Om vi verkligen ska skapa förändring så måste människor i maktpositioner förstå att det är livsfarligt om vi tillåter tystnadskultur och övergrepp.

När Granqvist motiverar sin ståndpunkt hänvisar han genomgående till Sheldon Kennedy. Den förre NHL-spelaren utsattes för övergrepp som ung och har efter karriären varit en av de ledande personerna när det kommer till att motverka tystnadskultur, övergrepp och mobbning inom ishockeyn.

Sheldon Kennedy utsattes för övergrepp som ung och jobbar nu med att motverka tystnadskulturer och övergrepp inom hockeyn.
Sheldon Kennedy utsattes för övergrepp som ung och jobbar nu med att motverka tystnadskulturer och övergrepp inom hockeyn. Bild: Liam Richards

Cirka en vecka innan Edmonton Oilers valde att tillkännage Stan Bowman som ny general manager gick Sheldon Kennedy ut och berättade att han och Stan Bowman har jobbat tillsammans sedan 2021 och att Bowman har har tagit lärdom av händelsen.

ANNONS

”Jag tror att Stan kan bli en värdefull tillgång för en organisation på grund av hans erkännande av tidigare misstag och hans oförtröttliga arbete med att göra omklädningsrummen säkrare för alla”, säger Kennedy i sitt uttalande.

Erik Granqvist igen:

– Det är lite som att Sheldon har legitimerat att Stan har gjort läxan och förstår.

Erik Granqvist om en andra chans

Under onsdagen anordnade Edmonton Oilers en presskonferens där Stan Bowman berättade att han har lärt sig av sina misstag och att liknande saker aldrig kommer hända under hans tillsyn.

– Nu säger Stan Bowman rätt saker, att det han gjorde var fel, att han har lärt sig läxan och utbildat sig. Han säger att han vill vara en del av förändringen av kulturen. Men nu förväntar jag mig att det inte bara är tomma ord. Nu ska hans arv vara att han och de andra ledarna gjorde fruktansvärda fel – men att han har lärt av det och kan vara en viktig del av en positiv förändring av kulturen.

Erik Granqvist menar att det är upp till bevis för Stan Bowman nu.
Erik Granqvist menar att det är upp till bevis för Stan Bowman nu. Bild: Claudio Bresciani / TT

I såna här sammanhang pratar folk ofta om ”en andra chans”. Ska man verkligen få det i världens bästa hockeyliga – efter att man mörkat en våldtäkt?

– Jag tycker att det beror väldigt mycket på. Först ska man få sitt straff, vilket i det här fallet var tre års uteslutning från ligan. Men sen ska man också göra det inre jobbet och verkligen rannsaka vad det var som hände och hur man kan ha varit den av det här.

ANNONS

Granqvist tar ny sats:

– Han lovar att det aldrig kommer hända igen under hans tillsyn och samtidigt säger Kennedy att Stan verkligen är beredd att vara en del av förändringen. Då tycker jag att man kan vara värd en andra chans. Men det är klart att jag kommer följa i stort sett varje ord han säger och hur han agerar.

Det är upp till bevis nu?

– Ja! Han var en ynkrygg som tystade ner en våldtäkt mot en spelare, men förhoppningsvis har han verkligen gått in på djupet i den smärtan han har åsamkat. Han har chansen att växa som ledare och bli en väldigt viktig del i förändringen.

LÄS MER:Stan Bowman mörkade våldtäkt – tar över Edmonton Oilers

LÄS MER:Recension: ”Inkilad” av Erik Granqvist

LÄS MER:Erik Granqvist berättar: Jag utsattes för övergrepp

LÄS MER:Stryks från Stanley Cup-bucklan efter övergreppet

LÄS MER:Kyle Beach utsattes för övergreppen i Chicago Blackhawks

ANNONS