Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Inte säkert att Bahta VM-satsar

Meraf Bahta kommer ha fem dagar på sig att nå VM-kvalgränsen efter det att hennes avstängning går ut. Men det är inte säkert att medeldistansstjärnan ens kommer att göra en satsning mot VM.
– Inget är bestämt, säger hennes tränare Ulf Friberg.

ANNONS
|

Den utdragna historien kring Meraf Bahtas avstängning för hennes tre missar i idrottens vistelserapporteringssystem är på väg mot sitt slut. 30-åringen är avstängd från tävlingar fram till 1 september i år, efter att ha fällts för brott mot rapporteringsreglerna av Riksidrottsnämnden.

För att få tävla på VM i Qatar, med start i slutet på september, behöver Bahta snabbt nå resultat. Sista datum att ta ut deltagare till VM-trupperna är nämligen 6 september.

Nu berättar Hälle-löparens tränare Ulf Friberg för GP att det inte är bestämt att det blir en satsning mot VM för Meraf Bahta.

"Inget är bestämt. Hon kommer träna på så får vi se om hon kommer att tävla något i september eller inte. Det viktigaste är att hon mår bra", skriver Ulf Friberg i ett sms.

ANNONS

LÄS MER:Bahta vill överklaga avstängningen till Högsta domstolen

"Mår fortfarande inte bra"

Under processen och rapporteringen kring de tre missarna i vistelserapporteringssystemet har Meraf Bahta inte uttalat sig. Nu berättar Ulf Friberg att det varit en jobbig tid för henne.

"Hon har haft en tuff period bakom sig och mår fortfarande inte bra i det här, eftersom många ser henne som dopad. Hon har aldrig smitit eller hållit sig undan från en kontroll och är förmodligen den mest testade svenska friidrottaren av alla de senaste fem åren. Nu får vi se om hon får någon fart på träningen eller om det blir en lång period av uppbyggnad," skriver han.

Förra veckan rapporterade DN att Meraf Bahta ville ta sitt ärende vidare till Högsta domstolen. Detta sedan hennes försök till att bli friad inte togs upp av Svea hovrätt.

– Meraf är besviken och accepterar inte det sätt som hon har blivit behandlad på och den långa tid som det tog innan hon fick sin dom. Hon vill ha upprättelse och jag förstår henne, sa hennes svenska extrapappa Ulf Björklund till tidningen då.

VM i Doha pågår mellan den 28 september och 6 oktober.

ANNONS