Ingemar Stenmarks hyllning av Sara Hector: ”Var fantastisk”

Den svenska slalomlegendaren Ingemar Stenmark hyllar Sara Hectors lugn efter måndagens OS-guld i Peking.
– Jag var lika nervös framför tv:n som när jag åkte själv, säger han.

ANNONS
|

Det har gått 42 år sedan Ingemar Stenmark i amerikanska Lake Placid tog Sveriges två första OS-guld i alpin skidåkning när han vann både specialslalom- och storslalomtävlingen.

Precis som Sara Hector var Ingemar Stenmark storfavorit den gången.

Och höll för pressen.

– Hon var fantastisk. Så imponerande att palla trycket. Hon var ju favorit och har åkt så bra innan. Jag var lika nervös framför tv:n som när jag åkte själv, säger Ingemar Stenmark.

Hon verkade ändå cool?

– Ja, när man såg bilderna från starten var hon väldigt lugn, säger Ingemar.

Ingemar Stenmark 1980 i Lake Placid.
Ingemar Stenmark 1980 i Lake Placid. Bild: Jan Collsiöö/TT

”Hon fegade verkligen inte”

Inför andra åket hade svenskan 30 hundradelar till godo på tvåan Katharina Truppe från Österrike. Det gjorde att det inte fanns krut att spara på i backen.

ANNONS

– Hon gör ett kanonåk. Jättebra. Det var många som hade problem och det slog för många, även för henne. Hon satsade för fullt i alla fall. I och med att hon bara hade tre tiondelar var hon tvungen. Hon fegade verkligen inte. Det var full satsning, säger den svenska alpina legendaren.

Vad imponerade mest på dig?

– Att komma dit som favorit och klara trycket. Det är inte någon lätt situation. Sedan har hon haft det kämpigt några år innan, men hon har aldrig gett upp utan har satsat på.

Vilka var dina tankar inför andra åket?

– Man kan inte ta ut något innan, det är så lätt att åka ur eller tappa en ledning.

”Det går inte att jämföra”

Sara Hectors guld var Sveriges tredje i Peking. Ingemar Stenmark, som själv tävlade i tre olympiska spel, är mycket imponerad.

– Kul att det går så bra. Jag hade tyvärr inte möjlighet att se Nils van der Poel häromdagen, men han är verkligen grym.

Vi har ju haft några hyggliga storslalomåkare genom åren. Vad gör Sara Hector speciell?

– Jag vet inte egentligen. Att ha det där lilla extra för att vara i toppen. Mycket sitter i huvudet sista biten. Där är hon stark, säger Ingemar Stenmark.

ANNONS

Du vann själv Sveriges första OS-guld i storslalom. Går det på något sätt att jämföra gulden?

– Man kan inte jämföra åkmässigt. Det enda som går att jämföra är att jag också kom dit som favorit efter att – precis som Sara – vunnit flera tävlingar innan OS. Det är en svår situation.

Men ni höll för trycket båda två?

– Ja, det här var kul.

Har du någon hälsning till henne?

– Stort grattis! Imponerande!

Ingemar Stenmark var långtifrån ensam om att ha bänkat sig i TV-soffan. Det första åket ställde Anja Pärson inte klockan för utan såg i efterhand och redan där och då fick hon positiva tankar.

– Hennes första åk är helt sjukt bra! Hon är helt orädd och bara satte den och det är verkligen sjukt starkt. Hon håller ihop det också och får vänta länge mellan åken vilket är extremt tufft mentalt men hon bara löser det, säger hon.

Hur är det att stå däruppe och bara vänta?

– Lika mycket som du njuter lika mycket vill du bara därifrån. Man har kämpat hela livet för den stunden men du vill ändå bara att tiden ska gå och du önskar att du satt nere i byn och det var över. Det är mycket tankar och du måste stanna kvar i nuet och hela tiden vara närvarande. Det är extremt svårt och vem som helst kan påverka en i tanken. Hon har verkligen fått kämpa i många år och det är så kul det här.

ANNONS

Vad tänkte du under det andra åket?

– Jag vågade nästan inte titta ... det var så otroligt svårt! Redan på de fyra första svängarna skrek jag i soffan ... hon låg precis på gränsen där! Det märktes att hon har självförtroendet och litar på att skidorna tar henne dit hon vill!

Var det mest skrik eller tårar när hon passerade mållinjen?

– Det var både och ... ungarna blev rädda för mig då jag skrek alldeles för högt! Sara är verkligen den värdigaste vinnaren av det här!

ANNONS