Här är tidernas Frölundalag

GP:s läsare har sagt sitt. Här är spelarna, på varje position, som satt störst avtryck i föreningens 80-åriga historia.
Detta presenteras nu i, något vi valt att kalla, ”Tidernas Frölunda”.

Erik Norman

Under tre veckor i slutet av mars och början av april fick GP:s läsare rösta fram sina största favoriter i Frölundas historia. Drygt på varje position. Vinnarna är sammanställda här nedanför.

Klicka och vänd på hockeykorten för mer information.

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist behövde inte många år på sig för att lämna ett bestående avtryck i Frölunda och Elitserien. Han var med och vann två SM-guld – men förknippas kanske främst med det andra, 2005, då han växte ut till ett fullkomligt monster i slutspelet.

Henrik Lundqvist hade en räddningsprocent på 96,2 och höll nollan hela sex gånger när guldet bärgades.

Under sina fem säsonger i Frölunda utsågs han till ligans bäste målvakt vid tre tillfällen. Han blev även korad till ligans bäste samt mest värdefulles spelare under sin sista säsong.

Ronnie Sundin

Ronnie Sundin själv beskrev sin karriär som ”Jättefin för en raggare från Ludvika” när hans tröjnummer 23 skulle pensioneras 2016.

Den hårt jobbande backen från Dalarna var en av hörnstenarna när Frölunda hade sin storhetsperiod under 2000-talet och var länge klubbens meste spelare genom tiderna.

Anders Broström

Anders Broström är beviset på att det inte alltid några krävs titlar för att få en evig plats i supportrarnas hjärtan.

Som lagkapten var ”Bros” dock nära att leda sitt Frölunda till ett SM-guld 1980 – då laget gick till final, men sen förlorade i den femte och avgörande matchen mot Brynäs. Bros var älskad för sin stenhårda spelstil och är sedan 2017 invald i Göteborgsidrottens Hall of fame.

Tomi Kallio

Ett misslyckande i Nordamerika blev starten på en otrolig succé i Göteborg. Tomi Kallio kom till Frölunda inför slutspelet 2003 och fixade då guldet när han avgjorde finalserien mot Färjestad genom ett mål i den tredje övertidsperioden.

Kallio vann ytterligare ett SM-guld med Frölunda och är en av klubbens främsta målskyttar genom tiderna.

Joel Lundqvist

När Joel Lundqvist avslutade sin karriär 2023 gjorde han det som Frölundas främste spelare genom tiderna. Han är innehavaren av alla rekord – till och med utvisningsligan – och har varit med under vid fyra av de fem tillfällen som Frölundas korats till svenska mästare.

Hans nummer 20 kommer inom en snar framtid hänga i Scandinaviums tak och frågan är om Frölunda någonsin kommer ha en spelare som Lundqvist igen?

Niklas Andersson

Få personer är så starkt förknippade med Frölunda som Niklas Andersson. Han var med och tog tillbaka klubben till Elitserien 1989 och räddade senare även kvar klubben två år senare.

Efter tio säsonger i Nordamerika återvände Andersson till Frölunda och blev då den stora stjärnan när klubbens mest framgångsrika period inleddes.

Niklas Andersson var med och vann två SM-guld och var under en lång tid klubbens främste målskytt samt poänggörare någonsin. Hans tröjnummer 24 hänger sedan 2017 i Scandinaviums tak.