Trots VM-succén – mästerskapsminus för handbollen

På planen gick Sveriges landslag fram som en ångvält.
Men i plånboken blev mästerskapet allt annat än en succé.
Månaden i Egypten medförde en kostnad på runt två miljoner kronor – fyra gånger mer än vad silvermedaljen gav i prispengar.
– Det finns en vinst som inte är monetär, som att intresset för handboll ökar bland ungdomar, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

ANNONS
|

När det svenska herrlandslaget i fotboll förlorade kvartsfinalen i VM 2018 mot England så gick man miste om 35 miljoner kronor från arrangören FIFA.

En tung ekonomisk förlust? Nej, inte om man ser till hela mästerskapet. Landslaget inkasserade över 100 miljoner kronor under turneringen – 71 miljoner för att ha kvalificerat sig till VM, och ytterligare 35 miljoner för gruppspelet och segern i åttondelsfinalen.

LÄS MER:Så mycket får SvFF för VM-deltagandet

När handbollsherrarna gjorde en minst lika, om inte mer, imponerande resa som mynnade ut i VM-silver så resulterade det i en betydligt mer blygsam prissumma från det Internationella handbollförbundet, IHF.

– Vi får en medaljbonus på 60 000 dollar (cirka 500 000 svenska kronor) för ett silver, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig på Svenska Handbollförbundet.

ANNONS
Hanna Fogelström, nuvarande landslagsansvarig efter en lång spelarkarriär främst i IK Sävehof.
Hanna Fogelström, nuvarande landslagsansvarig efter en lång spelarkarriär främst i IK Sävehof. Bild: LUDVIG THUNMAN

Ett dyrköpt silver

För handbollslandslaget är det ingenting som överraskar. Mästerskap ur ett isolerat perspektiv är inte ekonomiskt lönsamma.

Ett guld hade gett förbundet 100 000 dollar från IHF, knappt tillräckligt för att täcka hälften av de budgeterade kostnaderna för mästerskapet.

– Varje gång vi lägger en budget för mästerskap är det kostnader kopplat till det. Oavsett vilken valör vi skulle kunna ta, säger Hanna Fogelström och fortsätter:

– Under pandemin är det större kostnader. Det handlar om resealternativ, mindre utbud i vanliga flygbranschen, tester, hur många spelare som ska åka med och så vidare. Men främst är det resekostnader och tester som blir den stora skillnaden, säger Hanna Fogelström.

LÄS MER:Betyg: Så bra har svenska spelarna varit i VM i Egypten

Hemliga spelarbonusar

Sportbladet skrev inför VM-finalen mot Danmark att det svenska handbollsförbundet etablerat ett jämställt bonussystem för både herrarna och damerna.

Enligt källor till tidningen innebär silvermedaljen att varje spelare får 75 000 kronor i bonus. Ett guld hade istället gett 125 000 kronor per spelare.

– Vi har ett avtal mellan förbundet och spelare och utifrån vår sida lämnar jag inte ut några siffror vad det är för bonus. Det är mellan oss och spelarna, säger Hanna Fogelström.

Om uppgifterna kring bonussystemet är riktiga betyder det att VM-finalen gav sammanlagt 1,5 miljoner kronor till de 21 spelarna som ingick i truppen. Då har inte kvalbonusen på 40 000 kronor samt segerpremierna för gruppspelet och mellanrundan inkluderats.

ANNONS

Med tanke på spelarbonusarna, kan det vara så att ni gör ett bättre mästerskap ekonomisk om ni inte går lika långt?

– Det är svårt att kalkylera på med tanke på att det finns många faktorer som påverkar den totala potten. Exakt vad som kommer in på kontot nu eller om fyra år – den kalkylen har vi inte. Vi vill så klart att Sverige ska ha så mycket framgång som möjligt, säger Hanna Fogelström.

Är medaljpengarna allt ni får för ett mästerskap eller finns det andra intäkter också?

– Inga öronmärkta pengar för mästerskap. Det här är prispengarna för det här världsmästerskapet, där vi tog medalj. Alltså det vi erhåller av internationella handbollsförbundet. Men som alla andra sporter jobbar vi med sponsorer och partners.

LÄS MER:Så mår handbollsklubbarna under coronapandemin

Sponsoravtal med vinstincitament

Just sponsorer och partners är något som ligger på Svenska Handbollslandslaget AB:s bord, förbundets egna bolag där före detta spelaren Stefan Lövgren är vd.

– Det finns omkring ett 30-tal partnerskap bakom landslaget. De största är de som man ser på dräkterna men så finns också mindre avtal, exempelvis med olika leverantörer, säger han.

LÄS MER:Stefan Lövgrens stora hyllning – inför VM-finalen

Finns det klausuler vid mästerskap i de avtalen?

– Det finns incitament som är kopplade till framgång. Avtalen med sponsorer är inte offentliga uppgifter, men det jag kan säga är att det inte rör sig om några miljonbelopp.

ANNONS
Stefan Lövgren har fortsatt varit aktiv inom handbollen efter att spelarkarriären tog slut. Numera är han vd för Svenska Handbollslandslaget AB, förbundets självägda bolag.
Stefan Lövgren har fortsatt varit aktiv inom handbollen efter att spelarkarriären tog slut. Numera är han vd för Svenska Handbollslandslaget AB, förbundets självägda bolag. Bild: DANIEL STILLER

Lövgren talar om vad ett mästerskap innebär ur ett företagsperspektiv, men också betydelsen för handbollen på längre sikt.

– Vi har ingen insikt i de avtal som förbundet har med spelare, men troligtvis så har man gått med minus. Dock endast i det korta perspektivet och inte i längden.

– Det finns en vinst som inte är monetär, som att intresset för handboll ökar bland ungdomar. Efter VM har säkert många föräldrar hört av sig till klubbar i sin närhet där barnen kan och vill träna handboll. I längden ökar en sportslig framgång även värdet kring att vara sponsor.

LÄS MER:Rekordpublik såg Sveriges VM-final

ANNONS