– Vi rankar det högt, säger assisterande förbundskapten Michael Apelgren.

|

Det viskades om att publiken skulle svika Sverige under mötet med Ungern – men när det väl vankades matchdag slöt Scandinavium upp bakom sitt landslag.

Detta när VM inleddes på allvar. Gruppspelet var vad det var, Brasilien, Kap Verde och Uruguay städades planenligt av. Mot Ungern i mellanrundan skulle det krävas mer, det var ledare och spelare rörande överens om.

– Vi kunde innan turneringens startade säga att första matchen i mellanrundan skulle bli oerhört viktig för vart vi ska. Första gruppen visste vi att vi skulle klara av på förhand, även om man inte ville säga det högt. För då kunde man ha åkt dit, sammanfattar assisterande förbundskapten Michael Apelgren.

Därför ställde Sverige upp med den på pappret ordinarie startuppställningen efter att ha roterat frisk i början på mästerskapet. Det innebar att Andreas Palicka var tillbaka mellan stolparna efter att ha vilats helt och hållet sedan premiären mot Brasilien.

Om man var orolig för att han hunnit tappa matchtempot sedan dess fick man snabbt svar på tal. Palicka inledde med ett par riktigt svettiga räddningar.

Det blev tydligt att detta skulle i krävas i matchen, de blågula försvararna hade initialt svårt med de fysiska ungrarna centralt i banan.

Men framåt hade man gjort sina läxa. Med snabba sidledsförflyttningar spelade Sverige isär det tunga försvaret. Inte alltför sällan avslutade man anfallen genom att spela ut på Hampus Wanne och Niclas Ekberg på kanterna.

När Wanne satte 8–5 med dryga tio minuter spelade var det hans fjärde mål i matchen.

”Mycket kamp”

Det mesta klaffade i anfallsspelet, men det krävdes finurliga lösningar och inspring för att få hål på ”köttmuren” som det ungerska försvaret kallats. Någon gång plockade man fram Eric Johanssons fruktade skott. Svenskarna fick visa upp hela sitt register.

Samtidigt använde ungrarna sina kilo framåt.

– Det var mycket kamp. Vi hade snackat om att så gott det går att gå runt på linjespelaren. Låta dem skjuta från niometer men med träff. Deras vänsternia är inte världens spelskickligaste. Det hade vi väldigt stort fokus, säger försvarsbjässen Max Darj, som fick slita matchen igenom.

Men när Felix Claar i allra sista sekund stänkte in sin tredje balja i matchen betydde det att Sverige kunde gå till paus med en 18–14-ledning.

Satte in dödsstöten

Den andra halvleken inleddes som den första avslutades – böljande spel med mål i mer eller mindre varje anfall.

Publiken tände inte direkt till som tidigare under turneringen – det krävdes ett gäng vassa minuter från Palicka för att väcka den.

Sverige stod sedan för en kontrollerad andra halvlek, den fyramålsledning man tog med sig in släppte man bara under korta stunder. Med kvarten kvar stod det 27–23.

– Det är väl en tre, fyra mål som skiljer egentligen hela matchen och sedan börjar det betala av sig på slutet, säger Wanne.

Då kom dödsstöten – med tre snabba mål gick Sverige ifrån till 30–23. Ungrarna orkade inte svara, till slut skrevs segersiffrorna till 37–28.