Bild: MICHAEL ERICHSEN

Svenska självkritiken – sågar anfallsspelet

Försvars- och målvaktsspel stämde – men framåt gick Sverige bet med bara 19 gjorda mål. Efter matchen var kritiken mot det egna anfallsspelet stor.
– Det var längesen jag spelade en handbollsmatch där det var så svårt att göra mål och där vi hade så få lösningar på det som vi hade i dag, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

ANNONS

34 mål och finfint anfallsspel mot Schweiz i premiären. I match två mot Slovenien tog det däremot tvärstopp för det svenska anfallsspelet.

På 60 minuter handboll blev det bara 19 mål framåt.

Efteråt var det flera svenska spelare som sågade den egna offensiva insatsen.

– Det var längesen jag spelade en handbollsmatch där det var så svårt att göra mål, och där vi hade så få lösningar på det, som i dag. Jag kan faktiskt inte minnas det. Det var jäkligt tufft att spela i dag och från min sida var det också många skott som inte var bra. Man blir lite halvdesperat och vill nypa till när det är en halvmöjlighet då man är osäker på om man kommer komma till bättre lägen eller inte, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

ANNONS

Han utvecklar:

– Vi hade inga lösningar alls känns det som, de är väldigt stora i mitten och rörde sig knappt en meter ifrån sexmeterslinjen. De stod väldigt kompakt och vi fick verkligen kämpa hela matchen.

"Tuggummi-segt"

Lukas Nilsson håller med.

– Det är inte tillräckligt bra fart i anfallsspelet. De kunde stå bra och räkna in oss och där är de väldigt stora. Det är där det ligger, på anfallsspelet. Vi stod bra i försvaret och målvakterna. Anfallsspelet är däremot tuggummi-segt.

En förklaring till det hackiga offensiva spelet förklaras, enligt flera i truppen, av att Albin Lagergren inte var med.

Sveriges enda naturliga högernia kom inte till spel på grund av skada.

– Självklart gör det väldigt, väldigt mycket att Albin inte är med även om Linus (Arnesson) gör det bra. Spelflowet blir väldigt annorlunda. Det är svårt att trampa in över mitten och komma i en naturlig rytm. Det är väldigt många grejer som gör att man inte kan spela normalt, det gör att allt blir mer hackigt, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

Linus Arnesson gjorde vad han kunde i den ovana rollen men medger själv att det var svårarbetat.

– Det var lite tajt i dag. Men man får göra det bästa av situationen. Det var svårt.

ANNONS

"Får rannsaka oss själva"

Jim Gottfridsson vill inte förklara förlusten med Lagergrens frånvaro men medger att det blir ett svårare spel när högernian inte är vänsterhänt, även för honom själv i rollen som mittnia.

– Jag tror inte att folk, som inte spelar handboll eller förstår handboll, förstår att det blir ett helt annat spel för en mittnia som har en högerhänt högernia. Man blir väldigt mycket smalare i sitt spel, i sitt arkiv för vad man kan göra och inte kan göra.

Förbundskapten Kristjan Andrésson ger sin syn på det svaga anfallsspelet:

– Albin som vänsterhänt kommer in med en annan typ av spel och har varit en del av det här landslaget i många år. Det är klart att med en högerhänt får vi inte samma flyt i starterna som passar en vänsterhänt. Men det var inte bara det. Tekniskt och taktiskt får vi rannsaka oss själva och se till att göra en bättre insats i övermorgon.

Förbundskaptenen tycker även själv att det finns saker han kunde ha gjort annorlunda.

– Absolut. När vi förlorar finns det saker jag borde ha gjort bättre ... Men det var en hård kamp i slutändan var de mer skickliga än vad vi var och tog tillvara på sina chanser bättre.

ANNONS
ANNONS