Sävehof vann första SM-finalen mot Ystad

Det var jämnt och grinigt men till slut vann Sävehof. Efter 28–27 har Partille-laget tagit ledningen och kopplat grepp om SM-guldet.
– Det blir handbollsgodis den kommande veckan, säger Sävehoftränaren Michael Apelgren.

|

I söndags tog Sävehofs damer ledningen i finalserien mot Önnered. Dagen efter gjorde klubbens herrar samma sak mot Ystad när man vann med 28–27 efter stort drama i Partille arena.

– Det var jämnt och spännande, som man trodde. Det är småsaker som gör att vi vinner och inte Ystad. De hade lika gärna kunnat vinna. Det blir handbollsgodis den kommande veckan, säger Sävehoftränaren Michael Apelgren efter segern.

Ja, jämnt och spännande var det när ettan och tvåan från grundserien drabbade samman i den första SM-finalen.

Trots Ystadmålvakten Erik Hvenfelts storspel i början av matchen var det Sävehof som ledde med 6–4 efter tio minuters spel.

Ystad kom dock ikapp och därefter bytte lagen mål med varandra till ställningen 9–9. När domarna då missade en fot på en Ystadspelare tände matchen till ordentligt. Resten av halvleken smällde det rejält och båda lagens bänkar gestikulerade vilt efter var och vartannat domslut. Samtidigt klev Simon Möller fram i Sävehof-målet och räddade tre raka skott och såg till att hemmalaget återigen gick ifrån till tvåmålsledning. Ystad kom dock ikapp igen och när pausvisslan ljöd var det helt lika på tavlan – 12–12.

16 dagar sedan senaste matchen: ”Lite ringrostig”

Sju minuter in i andra halvlek kom en tung skada för Sävehof när Simon Möller, som i finalen i fjol bröt ett ben i foten och fick följa slutet av finalserien från sidan, landade fel och direkt tog sig för knät och skrek ut sin smärta. Efter en stund bars lagkaptenen av planen med lindat högerknä.

Andramålvakt Oscar Sävinger tog plats mellan stolparna och precis som innan skadeavbrottet fortsatte det vara jämnt mellan lagen. I med åtta minuter kvar var det likaläge 23–23 men då gjorde Sävehof ett ryck när inhopparen Sävinger klev fram och räddade straff och hemmalaget gick ifrån till tremålsledning.

Ystad kom inte tillbaka och Sävehof vann den första SM-finalen.

– Det kändes supertajt. En situation hit eller dit.. Oscar Sävinger gör några viktiga räddningar på slutet, det kan ha varit någon grej som avgjorde. Vi har några viktiga mål från Oli Mittun på slutet... Det går liksom inte att peka på något den här matchen för de hade lika gärna kunnat vinna, säger Michael Apelgren.

Efter semifinalerna har det varit landslagsuppehåll och för Sävehof, som bara behövde tre matcher för att vinna sin semifinal, var det 16 dagar sedan senaste matchen.

– Det byggs upp förväntningar och nervositet och man är lite ringrostig. Men nu är det bara kul att vara igång. Det var lite tekniska fel och sånt men sen kom alla in i rocken lite i andra halvlek och då lyckades vi vara som bäst när det väl gäller i slutet.

Finalserien avgörs i bäst av fem matcher och final två spelas i Ystad på onsdag, avkast klockan 18.