Önnered sluter avtal med Porto

Det började med ett lån av en kubansk målvakt för tre år sedan. Nu tar Önnered och den portugisiska storklubben Porto nästa steg i sin relation – och sluter ett samarbetsavtal.
– Porto vill lära sig av oss, säger klubbchef Johan Sylwan.

ANNONS
|

Alejandro Romero Carreras, minns ni honom? När den kubanske landslagsmålvakten dök upp i Önneredströjan i början på 2019 inleddes en relation som nu bär frukt.

För nu har Önnered och Porto kommit överens om ett samarbete.

– Det känns fantastisk roligt, säger Önnereds klubbchef Johan Sylwan.

Porto är portugisisk handbolls stora gigant. Laget prenumererar på ligatitlar och framstående prestationer i Champions League.

– Det är närmast en handbollens motsvarighet till fotbollens Bayern München, sammanfattar Sylwan.

LÄS MER:Uppgifter: Per Johansson tar över Nederländerna

Hoppas locka unga talanger

En av paralleller som går att dra däremellan är att laget har som strategi att roffa åt sig ligakonkurrenternas mest framstående spelare. I bland går det nästan till överdrift.

ANNONS

Annars är parallellerna mellan Porto och Önnered är inte lika många till antalet. Men nu är lagen nära sammanknutna.

Hur fungerar det i praktiken?

Förslagsvis genom att Önnered tar del av det spelaröverflöd som Porto besitter.

– Kanske att vi lånar in någon av Portos yngre spelare som inte riktigt platsar i Champions Leaguetruppen. Men det är i speciella fall, om någon vill studera i Sverige eller liknande. Man lever inte som Portospelare på lönerna vi har i Önnered. Det ska vara en extra krydda, och inte stå i vägen för våra spelare, säger Sylwan.

Det är just Önnereds unga spelare som ska gynnas av samarbetet ur svensk synvinkel. Porto kommer hålla ett extra öga både på de svenska talangerna. Och på Önnereds talangverksamhet i stort.

– Det hoppas vi ska locka unga talanger till oss när det steget finns. Porto vill lära sig av vår talangutveckling, då man i nuläget bara har ett A-lag och ett juniorlag på herrsidan. Porto vill hemskt gärna ta del av vår kunskap, säger Sylwan.

På sin hemsida skriver Porto att avtalet ska hjälpa klubben att ”komma närmare den skandinaviska handbollsskolan, en av de mest prestigefyllda i världen, om inte den starkaste”.

ANNONS

LÄS MER:Uppgifter: Bella Gulldén klar för Lugi

”Två skilda världar”

I utbyte får Önnered Portos expertis från den internationella absoluta toppnivån. Och portugisisk tränarhjälp.

– Porto ska komma hit på ett träningsläger, och vi ska komma ner till Portugal en vecka.

– Sedan ska vi starta ett handbollscamp här som vi frontar tillsammans med Porto. Förhoppningsvis kommer Magnus Andersson då, säger Sylwan.

Andersson är Portos huvudtränare. Och god vän till Önnereds tränare Tommy Atterhäll, sedan deras gemensamma tid i Köpenhamn.

Det spelade förstås också roll. Men störst roll spelade Önnereds fystränare Agne Bergvall, enligt Andersson.

– Vi har samarbetet i flera år. Nu känns det kul att det blir mer av den varan säger Portotränaren, och utvecklar sina tankar angående varför detta avtal gynnar klubben.

– Vi har mycket att lära av svensk handboll. Önnered har en enorm bredd och vi är främst en fotbollsklubb. På handbollssidan har Porto främst ett A-lag och ett B-lag. Vi jobbar lite annorlunda. Därför vill vi ta del av hur Önnered arbetar. Det är två skilda världar.

Förhoppningarna för samarbetet är stora.

– Det ska bli jäkligt kul och spännande detta, säger Magnus Andersson.

ANNONS