Niclas Ekberg tar gärna en avgörande straff mot Spanien

Niclas Ekberg har sänkt Spanien förr.
I söndagens bronsmatch gör han det gärna igen.
– Kommer de och säger att jag ska gå fram så lägger jag den, säger han.

ANNONS
|

Scenerna när Ekberg med ett straffkast mot Spanien i matchens sista sekund i kvalet 2016 sköt Sverige till OS är klassiska. Lite drygt fem och ett halvt år senare var det dags igen.

Sveriges EM-final mot Spanien hade varit olidligt jämn, när det endast återstod sekunder av den ordinarie speltiden var det fortfarande lika på resultattavlan.

Då, i matchens sista sekund, lyckades Sverige spela till sig en straff. Fram klev Ekberg på nytt – och även denna gång satt den. Målet innebar Sveriges första mästerskapsguld på 20 år.

På söndagen är det bronsmatch i VM. Då ställs Sverige mot Spanien på nytt.

ANNONS

Det har du goda minnen från.

– Ja. Det har varit lite avgörande situationer mot dem förut. Det är någonting man tar med sig om man skulle hamna i samma situation igen, säger Ekberg.

Hur gärna vill du se en repris på EM-finalen?

– Jag vill helst ha att vi spelar så pass bra att vi har en komfortabel ledning.

Så att du slipper ta straffen?

– Inte så att jag slipper men det är gött att kunna fira lite tidigare, ler han.

Under VM har Ekberg varit lyckosam på sjumeterslinjen men bara för det har han inte varit förstavalet. Det är fortfarande Hampus Wanne av allt att döma, alternativt Lucas Pellas.

– Jag hade gärna tagit den (en avgörande straff) men det tror jag att Hampus också hade gjort, säger Ekberg.

Ett helt gäng andra spelare som deltog på lördagens pressträff gav uttryck för att de gärna sett just Ekberg kliva fram.

– Säger de det går jag gärna fram och ställer mig på linjen. Jag kommer vara redo för att skjuta straffar, säger Ekberg och fortsätter:

– Jag har aldrig haft några problem med att gå fram till linjen och skjuta så kommer de och säger att jag ska gå fram så lägger jag den.

ANNONS

Framtiden i landslaget

Straff i sista sekunden eller inte så menar Ekberg att det är av yttersta vikt att Sverige spelar hem bronset.

– Just den här gruppen som vi har nu kanske det inte blir mer. Det vet man aldrig, man får vänta till nästa mästerskap. Därför tycker jag att det är viktigt att vi gör det för varandra för att avsluta turneringen på bästa sätt. Ge varandra en bronsmedalj att kunna ta med oss hem, säger han.

Trots det anspelande uttalandet menar han att han inte bestämt sig för att sluta i landslaget efter turneringen.

– Jag tycker att det är en svinroligt att spela i landslaget fortfarande så jag har svårt att se att nu är det nu är det slut och nu är det inte slut. Det är så många faktorer som spelar in. Kroppen, hur det varit under säsongen … Jag stänger inga dörrar. Sedan får man se hur kroppen reagerar, säger han.

Faktum är att Ekberg trots sin långa och framgångsrika karriär, både på klubbnivå och i landslaget, aldrig vunnit en VM-medalj.

– Jag kommer vara taggad till tusen och ge allt jag har kvar i tanken för att vinna en bronsmedalj, säger han.

Ekberg varit i nästan exakt den här situationen förr. 2011 var senast det spelades ett handbolls-VM för herrar i Sverige, då gick landslaget till semifinal men föll där mot Frankrike. I bronsmatchen väntade Spanien – en match som Sverige förlorade.

ANNONS

– Det var en annorlunda situation för mig, jag var inte lika rutinerad om man säger så. Nu har man ett lite annat tankesätt. Där var det väldigt mycket att man bröt ned sig själv och det var bara mörkt efter semifinalförlusten och jag hade svårt att ladda om. Men nu känns det som att man lärt sig mycket. Jag tror att man hanterar situationen bättre. Jag kommer vara sjukt laddad för att knipa en bronspeng, säger han.

LÄS MER:Dika Mem om Sveriges bronsmatch: ”Bryr mig inte”

LÄS MER:Magnus Wislanders dom inför Sveriges bronsmatch mot Spanien

LÄS MER:Sverige föll i semifinalen – får spela om bronsmedaljen

LÄS MER:Jim Gottfridsson berättar om operationen i Göteborg

ANNONS