Niclas Ekberg blev guldhjälte: ”Har varit ett helvete”

Sverige är bäst i Europa. Niclas Ekberg, 33, blev den stora guldhjälten med sitt straffmål i sista sekunden.
– Det här är det största som har hänt, säger han till TV6 efter finalsegern mot Spanien.

ANNONS
|

26–26 på resultattavlan. Några få sekunder kvar på klockan och Sverige i anfall. Då tar sig Albin Lagergren in mot mål, men stoppas bryskt. Sverige får straff och ett mål kommer innebära seger och EM-guld.

Då kliver Niclas Ekberg fram. Han har redan hunnit göra flera straffmål tidigare i matchen. Nu är det dags för hans viktigaste ögonblick i hela turneringen.

33-åringen fintar skott en gång och smäller sedan dit bollen i högra krysset.

27–26 och Sverige har vunnit EM-guld.

LÄS MER:Sverige vinner EM-guld – Niclas Ekberg stor hjälte

– Jag tänkte bara att bollen ska in. Sedan hände det som hände. Jag har skjutit många straffar lågt mot honom (målvakten) genom åren. Sedan tänkte jag lite som hastigast på OS-kvalstraffen mot samma målvakt. Då drog jag den runt höften. Nu tänkte jag att vi provar att vända tillbaka den upp i krysset istället, säger Niclas Ekberg till TV6.

ANNONS

Det gjorde han.

Hjältens tuffa väg mot finalen: ”Rent helvete”

EM var länge en mardröm för Niclas Ekberg. Han har missat ett flertal matcher på grund av positiva covid-test. Inför semifinalen mot Frankrike var högersexan friskförklarad sedan tidigare och var med i matchen mot Norge.

Men sedan testade han positivt på nytt och tvingades isolera sig när Sverige vann semifinalen mot Frankrike.

LÄS MER:Svenska glädjebeskeden inför EM-finalen

Nu var Ekberg friskförklarad på nytt, inför finalen mot Spanien – och blev alltså den stora hjälten.

– Det är obeskrivligt. Det klart det är en jävla ära. Jag har krigat hur många dagar som helst för att komma ur den där jävla karantänen, ursäkta språket. Det har varit ett rent helvete. Mentalt har det varit ett krig. Jag har försökt hålla mig i någorlunda bra fysisk form. Sedan artar det sig på det här viset. Det är roligt med handboll!

Hyllas av Palicka: ”Aldrig orolig”

Niclas Ekberg blev matchhjälte med sin straff i slutsekunden, men en annan nyckel till det svenska guldet är målvakten Andreas Palicka.

Han såg på från avstånd när Ekberg satte dit avgörandet – och hyllar sin lagkamrat ordentligt efteråt.

– Han är en av världens bästa högersexor om du frågar mig. Han är iskall. Jag var aldrig orolig. Eller ja, det är man väl alltid. Men han är en sjukt bra spelare som vi ska vara väldigt glada över att vi har. Jag är så tacksam över att det var han som gick fram och sköt straffen, säger Palicka till TV6.

ANNONS

LÄS MER:Sverige är hemma – det största guldet av alla

Sverige tog ledningen tidigt och hade ofta något eller några måls försprång. Men Spanien var starka och tog sig in i matchen gång på gång.

Ekbergs glädje: ”Största som har hänt”

Sista minuten blev oerhört dramatisk, innan Niclas Ekberg lyckades avgöra. Den 33-årige högersexan är stolt över den svenska insatsen i finalen:

– Glenn sa det bra innan matchen. Vi ska bara gå ut och gilla läget och köra på. Det har vi varit väldigt bra på, det kvittar vem som kommer ut på banan. Alla vet vad precis de ska göra, och går in och gasar fullt ös. Därför tror jag vi är svårslagna. Vi kan ändra matchbild genom att byta in en gubbe som gör något helt annat. Det är vår styrka att vi står tillsammans, laget före jaget rakt in i döden, säger han till TV6.

På frågan vad detta betyder för Niclas Ekberg svarar han snabbt och slagkraftigt:

– Det är det största som har hänt.

ANNONS