Michael Apelgren har i flera år varit assisterande tränare i svenska herrlandslaget i handboll. Nu lyfts han fram som en av namnen att ta över som förbundskapten.
Michael Apelgren har i flera år varit assisterande tränare i svenska herrlandslaget i handboll. Nu lyfts han fram som en av namnen att ta över som förbundskapten. Bild: LUDVIG THUNMAN

Michael Apelgren om förbundskaptensjobbet och första tiden i Ungern

I förra veckan meddelade Glenn Solberg att han lämnar förbundskaptensjobbet för Sveriges handbollsherrar.
Michael Apelgren lämnade i somras Sävehof för det ungerska storlaget Pick Szeged. Nu nämns han som en av favoriterna till att ta över Sverige.
– Det är klart att skulle frågan komma så är det klart att man verkligen skulle värdera det, säger han om förbundskaptensjobbet.

ANNONS

I fredags slog en bomb ner i svensk handboll. Den norske tränaren Glenn Solberg meddelade att han lämnar sitt uppdrag – trots två år kvar på kontraktet.

Sedan sommaren 2022 har Michael Apelgren varit assisterande tränare till Solberg. Han blev överraskad när beskedet kom.

– Han hade ju kontrakt två år till. Vi alla trodde ju alla att han skulle fortsätta. Kartan målas ju om, om man säger så. Det var en överraskning, säger Michael Apelgren.

Han har inte meddelat dig eller så på förhand?

– Nej, vad jag förstår har det varit en process här efter OS som har landat i det här. Jag har haft fullt upp med Szegedarbetet. Då skulle väl den processen göras klart innan jag hade någonting med det där att göra, så nej jag har inte hört något.

ANNONS

”Ett drömjobb”

Vem som ska träna de svenska herrarna är inte klart. Men Michael Apelgren har lyfts fram som ett av namnen att ta över.

– Jag förstår att jag är ett av namnen på bordet och det är klart att det är i månt och mycket ett drömjobb. Om man är svensk och handbollstränare så är ju förbundskapten på ett sätt det häftigaste man kan vara. Det är klart att skulle frågan komma så är det klart att man verkligen skulle värdera det.

Har frågan kommit?

– Nej, som sagt, de har väl lite att processa när det blev som det blev.

Michael Apelgren jublar efter SM-guldet med Sävehof i våras.
Michael Apelgren jublar efter SM-guldet med Sävehof i våras. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Under sommaren lämnade Michael Apelgren sitt uppdrag som huvudtränare för Sävehof för att ta över det ungerska storlaget Pick Szeged. Det är något som Apelgren skulle behöva väga in om han skulle få frågan om förbundskaptensjobbet.

– För mig om den frågan skulle komma så handlar det egentligen om två saker: Hur vi skulle få ihop det som familj och sen också hur Pick Szegeds syn är på det. För mig är det viktigt att jag är en tränare man kan lita på och som står för sina avtal. Jag har laglig rätt till det i mitt kontrakt men det tycker jag är sekundärt. För man vill ju de facto stå för det man säger och genomföra sin uppdrag på ett bra sätt, säger han.

ANNONS

Ser dubblering som görbart

Att vara förbundskapten samtidigt som man tränar en klubb är i handbollens värld inget ovanligt. Damlagets förbundskapten Tomas Axnér dubblerar exempelvis som förbundskapten och som tränare i det danska storlaget Esbjerg.

Michael Apelgren tror att det skulle kunna fungera för honom.

– Allt handlar om att få ihop en helhet. Att vara tränare eller förbund är ingen one man show utan det handlar om ett samarbete där flera människor ska fungera ihop. Det ser jag som görbart. Jag personligen är ganska van vid hög arbetsbelastning. Förra året jobbade jag med Sävehof, Pick Szeged och som assiterande tränare i landslaget. Det gick bra.

Michael Apelgren började jobba med att bygga laget kring Pick Szeged redan under tiden som han var tränare för Sävehof. Men nu har han tagit över som tränare helt och har flyttat ner till Ungern.

– Det har varit både häftigt och omvälvande. Det är en ny kultur, det är elva olika nationaliteter på spelarna. Det är mycket som är nytt och man ska få ett lag att fungera så gott som möjligt. Än så länge har det varit roligt och givande, säger han om första tiden.

Smekmånad i Ungern

Det har också gått bra sportsligt hittills. Pick Szeged har vunnit alla sina matcher om man räknar bort en uddamålsförlust mot Barcelona i Champions League. Michael Apelgren beskriver tiden så här långt som lite av en smekmånad.

ANNONS

– Än så länge har vi inte blivit så testade på hur gruppen funkar. Än så länge fungerar vi bra tillsammans. Kommer det två, tre matcher här där man gör det dåligt och förlorar kanske jag har andra svar än vad jag har i dag. Vi får se när det blåser lite mer kuling, säger han.

När GP intervjuade Michael Apelgren i april lyfte han fram den stora pressen som finns på en som tränare i Ungern.

– Det är annat än den svenska ”lull-lull-kulturen”, sade han då.

Även om det har gått bra för Michael Apelgren menar han att han känner av trycket som finns.

– Vi har haft några ungerska matcher som man bara måste vinna. De är inte så tokiga, de lite vassare lagen i ligan. Sen har vi en vråltuff start i Champions League med Magdeburg, Barça och Nantes. Det är rätt enkelt att det blir noll poäng i de matcherna utan att ens ha varit dålig. Det är också det som jag personligen triggas av. Jag tycker inte det är roligt med försäsong utan jag tycker det är kul när det är press och tävling.

Familjen bor kvar i Partille när Apelgren jobbar i Ungern.
Familjen bor kvar i Partille när Apelgren jobbar i Ungern. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Familjen kvar i Sverige: ”Kaosiga i vårt leverne”

Han har också blivit positivt överraskad av att bo i Ungern och Szeged.

ANNONS

– Det är faktiskt en väldigt fin stad. Ungern överraskar positivt på mig rent levnadsstandardmässigt. Livet i staden och maten och allting är väldigt, väldigt bra.

När Michael Apelgren flyttade till Ungern bestämde de att familjen skulle stanna kvar i Sverige och Partille. Han berättar att de har kunnat ses någon gång i månaden.

– Barnen får vara i sin trygga miljö och det är så många som är härliga runt om och vi har jättemycket hjälp av nära och kära. Dessutom är det lugnare schema så nästa vecka ska jag vara hemma i Göteborg i fyra dagar. De har också varit nere i ett par dagar. Det har fungerat bra hittills sen får man väl se hur det känns över tid.

– I den optimala världen hade vi kunnat leva tillsammans men då skulle deras pappa ha valt ett lite smidigare jobb.

När man är ifrån varandra tar man tillvara på dagarna man ses mer då?

– Det är klart att man försöker göra det och det som gör det lite smidigare i dagens samhälle är att det finns facetime och allting. Då känns det ändå som att man är lite mer närvarande än vad man kanske kunde för tio år sedan. Men det är klart att det är annorlunda.

ANNONS

Han berättar att han gjorde likadant under tiden som han var proffs i Spanien som spelare och när han tränade det norska laget Elverum.

– Vi har varit lite kaosiga i vårt leverne. Det fungerar olika för alla familjer, för oss har det funkat. Sen kommer det givetvis finnas plus och minus med det.

LÄS MER:Glenn Solberg lämnar landslaget: "Följa mitt hjärta"

LÄS MER:Handbollsbasen: Tiden är lite knapp

LÄS MER:Michael Apelgren om att lämna familjen i Göteborg – för jobbet i Pick Szeged

ANNONS