Krisen växer för Redbergslids IK – brottas med skulder

Under torsdagen lämnade tränare Marinko Kurtovic Redbergslid.
Samma dag rapporterar Sportbladet att klubben brottas med stora skulder.

ANNONS
|

Sveriges mest framgångsrika handbollsförening på herrsidan genom alla tider, som vunnit 20 SM-guld och fostrat fler landslagsspelare än man kan hålla reda på, har det inte lätt.

I våras åkte laget ur handbollsligan för första gången på 40 år – sedan dess har saker bara blivit värre.

Klubbchef Kristoffer Myrfalk har lämnat, stjärnspelare som William Höghielm och Ludvig Högberg likaså. Som om inte det räckte har nyförvärvet Gustav Näslund utnyttjat en klausul som gav honom rätt att riva kontraktet innan han ens anslutit – och enligt Expressen ligger man i tvist med Marko Lasica, som kräver klubben på 300 000 kronor.

ANNONS

Stora skulder

Enligt Sportbladet har fler spelare inte fått lön. Tidningen rapporterar vidare att klubben har stora skulder till både Svenska handbollförbundet (SHF) och distriktsförbundet Handbollförbundet Väst. Det totala värdet ska uppgå till hundratusentals kronor.

SHF:s generalsekreterare Robert Wedberg vill inte kommentera summor men bekräftar att RIK ligger back med betalningar.

– Det är trist såklart. Jag hoppas att de kan dra nytta av den här degraderingen och börja om och kanske göra samma resa som de gjorde på 1980-talet och som Hammarby gjorde alldeles nyligen. De har utvecklat ungdomsverksamheten väldigt mycket senaste åren så det finns mycket mer att bygga på nu som förening än för 10–15 år sedan, säger han till tidningen.

Enligt Handbollförbundet Väst har RIK en skuld på 200 000 kronor.

– Vi har en tät och bra dialog med RIK och håller på att lägga upp en avbetalningsplan så de ska ha reglerat sin skuld innan seriestarten, säger ordförande Mattias Nord.

– Vi har det tufft ekonomiskt, som jag sagt tidigare. Så är det. Jag känner mig trygg med att vi har en bra dialog med SHF och Handbollsförbundet Väst, svarar den nygamle RIK-klubbchefen Tony Larsson.

Trots den prekära ekonomiska situationen är klubbens elitlicens inte i fara. Den godkändes redan i våras.

ANNONS

Tränaren lämnar

Under torsdagen meddelar man dessutom att man går skilda vägar med tränare Marinko Kurtovic.

”Det är ingen hemlighet att klubbens ekonomi är hårt belastad och att klubben måste starta om från början med många egna talanger och bygga Redbergslids IK starkt organisatoriskt och ekonomiskt. Klubbens sportsliga strategi blir att satsa ännu hårdare på våra ungdomslag på både dam- och herrsidan, flytta upp spelare från de egna leden och bygga långsamt framåt för att stå starka den dagen det är dags för spel på de högsta nivåerna igen. Vi tackar Marinko för den här säsongen och önskar honom ett stort lycka till i framtiden”, skriver RIK på Facebook.

Enligt Sportbladets uppgifter blir det Jasmin Zuta som tar över laget, som han tidigare lett 2015–2020.

LÄS MER:Redbergslids IK – från europeisk toppklubb till kris

LÄS MER:Redbergslid om den historiska nedflyttningen från handbollsligan

LÄS MER:RIK hemlösa i fyra år – uppskattar mångmiljontapp

ANNONS