Jamina Roberts show satte Sävehof i förarsätet mot Höör

Hon gjorde knappt ett fel och fick motståndarna precis dit hon ville. Jamina Roberts första halvlek var briljant och gjorde att Sävehof kunde ta en trygg seger i den första semifinalen mot Höör med 27–21.
– Jag gjorde noll mål på hela träningen i går så det var skönt att det inte höll i sig, säger Roberts.

|

Det gick att ta på spänningen från planen – det var nu saker och ting började gälla någonting på riktigt. Två av förhandsfavoriterna till kampen om guldet mot varandra. Sävehof mot H65 Höör. Första matchen i bäst av fem – med Partille Arena som skådeplats. Senast lagen möttes här slutade det med tio bollars seger för Gulsvart. Skulle det se likadant ut under denna onsdagskväll?

Och det började smälla direkt på planen. Jamina Roberts gjorde en satsning och la ut bollen på kanten – samtidigt träffades hon av Evelina Källhage med en hand i ansiktet. Höör-spelaren fick sitta två minuter.

Amelia Lundbäck var tillbaka i Partille Arena igen – hon som lämnade Sävehof efter den förra säsongen. Hon började matchen starkt som speluppläggare och gjorde även två egna mål de sex första minuterna.

Men Sävehof var det laget som började bäst totalt sett. Mycket tack vare Sofie Börjesson i målet som räddade över 50 procent av skotten under de första 15 minuterna. Men framför allt var det landslagsstjärnan Jamina Roberts som hade lekstuga. Hon sköt när hon ville. Hon gjorde mål när hon ville. Efter en kvart hade hemmalaget ledningen med 10–5 – Roberts hade gjort fem av dem.

– Man känner inte så mycket när man hamnar där. Det är ofta dit man vill komma – att man inte ska tänka så mycket. Jag hade det oerhört tufft på träningen i går – jag gjorde noll mål på hela träningen i går så det var skönt att det inte höll i sig, säger Roberts.

Sävehof skulle fortsätta att föra matchen hela vägen till halvtidsvilan. Laget var dominant och hade ledningen med 16–10 i paus.

Otäck smäll inledde andra halvlek

Den andra halvleken inleddes oerhört stökigt. Det ena läget efter det andra brändes och de tekniska felen avlöste varandra.

– Det var verkligen stökigt. Det är lätt att man hamnar där när man leder och det känns ändå tryggt men det är farligt för ett sånt här lag (Höör) kan verkligen hämta upp sex mål på nolltid, säger Jamina Roberts.

Det som gav en otäck bild av hur hackigt det var spelmässigt var det som hände efter drygt två minuter. Höör försökte kontra – bollen kastades mot Sävehofs mål. Men hemmalaget lyckades stoppa kontringen genom Nina Dano och Ida Lagerbon som båda fångade bollen. Men tråkigt nog för de båda spelarna var att de samtidigt skallade ihop.

Det blev tyst i arenan. Dano klarade sig utan problem och reste sig snabbt upp. Men Lagerbon låg kvar i några minuter innan hon fick hjälp in i arenans katakomber för vidare tillsyn och spelade inte mer i matchen.

Sävehofs Ida Staxen Lagerbon ses om efter en kollision.
Sävehofs Ida Staxen Lagerbon ses om efter en kollision. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Sävehof vann första semifinalen

Resultatmässigt var det fortsatt Sävehof som hade övertaget i den andra akten. Med en kvart kvar ledde Partillelaget med 20–14. Höör hade svårt att komma riktigt nära.

Det fortsatte att vara tuffa dueller. Den tredje stora smällen i matchen skedde i mitten av andra halvlek när Isabelle Andersson tryckte till Nina Koppang i luften. Starka reaktioner och gruff mellan spelarna på planen. Amelia Lundbäck tyckte att Sävehofs högernia filmade men det var Andersson som fick två minuter.

Sävehof skulle också vinna den första semifinalen med 27–21. Nästa match spelas på lördag nere i Skåne.

– Det var bra. Det kändes stabilt hela vägen. Med det sagt så betyder inte det att det kommer se ut så här hela tiden. Men i dag kändes det bra, säger Jamina Roberts.