Sedan föll man med 30–28 mot Serbien.

|

Det var i maj förra året som beskedet kom:

Bengt ”Bengan” Johansson hade gått bort vid 79 års ålder.

Demontränaren från Halmstad ledde de svenska handbollsherrarna under landslagets mest framgångsrika tid någonsin. På 16 år vid rodret vann man bland annat två VM-guld och fyra Europamästerskap.

”Bengan” är den största vi någonsin haft – när Sverige under måndagen VM-genrepade mot Serbien i just Halmstad visade spelarna därför sin uppskattning.

Redan innan avkast visades en video i hans ära, när spelarna drog av sig sina överdrag fortsatte hyllningen.

Under matchen bar nämligen samtliga spelare ha ”Bengan” på ryggen i stället för sina riktiga namn.

Trög start

Matchen, då?

Efter en något trög start såg det efter paus ut som att Sverige skulle kunna gå in i hemmamästerskapet med två raka segrar i ryggen.

Men när det svenska spelet började svikta gick den serbiska lyckan åt motsatt håll, trots att laget som mest var fyra mål bakom Sverige. Serbien stod för en stark avslutning och vann till slut med två mål. Lagen fick därmed med sig varsin seger från dubbelmötet.

– Jag är inte helt nöjd med försvarsspelet i andra halvlek, säger förbundskapten Glenn Solberg till SVT.

– Vi förlorar alltför många dueller, speciellt mot (Lazar) Kukic. En fantastisk handbollsspelare som vi får stora problem med.

Sverige var illa ute även i det första VM-genrepet mot Serbien, i Lund. Efter en trög start då blev det visserligen seger med 35–34, men inte utan svidande självkritik efteråt.

Försvarsspelet – som bar Sverige till EM-guld i fjol – lyste med sin frånvaro och det var först en bra bit in i andra halvlek som Sverige kunde ta ledningen första gången.

Bakåt var spelet ”ett skämt”, summerade Hampus Wanne, efter matchen.

Men det blev ändå en seger och i måndagskvällens returmöte i Halmstad arena började det… ungefär som i fredags.

Appelgren tillbaka

Mikael Appelgren, som satt på läktaren senast, fick chansen i målet i första halvlek. Veteranens första landskamp sedan i EM 2020 började lite motigt, när Serbien snabbt gick upp i 3—0-ledning.

Den här gången lyckades Sverige dock täta försvarsläckorna betydligt snabbare. Och några Appelgren-räddningar och snabba svenska anfall senare var det kvitterat.

Serbien behöll visserligen kommandot, men hela tiden med ett snabbt svenskt svar och efter 23 minuter tog Sverige ledningen för första gången när Eric Johansson gjorde 11—10.

Försprånget höll till halvtid (13—12) och när Sverige i början av den andra halvleken lyckades göra ett litet ryck såg det ut som att Serbien skulle få ge sig.

Men trots en svensk fyramålsledning som mest var det några minuter från slutet plötsligt lika igen.

Det finns med andra ord en del för förbundskapten Glenn Solberg och hans lag att fundera på inför VM-premiären mot Brasilien på torsdag.

– Vi får titta på vad vi gjorde mindre bra i dag och analysera det. Så är det revanschlusta den tolfte, säger Lucas Pellas till SVT.

Oroande bilder på stjärnan

Vi hann bli oroliga för mer än spelet under matchen.

I den första halvleken sträckte sig storstjärnan Jim Gottfridsson efter efter en boll under en kontring när han fick en serbisk spelare över sig.

Gottfridsson var snabbt på benen, men grimaserade illa. Han satte sig sedan på bänken och fick benet lindat, detta med bara dagar kvar till torsdagens VM-premiär mot Brasilien. Mittnian var dock snart tillbaka i spel och kunde fullfölja matchen.

Jim Gottfridsson fick medicinsk tillsyn under genrepet mot Serbien.
Jim Gottfridsson fick medicinsk tillsyn under genrepet mot Serbien. Bild: KRISTER ANDERSSON