Bild: GP

Fem punkter efter Sveriges förlust mot Frankrike

Semifinalen blev en klar förlust. Sverige rådde inte på Frankrike – och var egentligen aldrig nära att knipa finalplatsen.
Här är Charlie Sjöstrands fem punkter efter matchen.

|
Sverige var aldrig riktigt nära en finalplats.
Sverige var aldrig riktigt nära en finalplats. Bild: JOEL MARKLUND

Vi var aldrig riktigt nära

Den meningen ser så hård ut i skrift. Och jag vet inte ens om den är rättvis efter en match där det bara skiljde två mål med elva minuter kvar att spela. Men så kändes det verkligen. Frankrike skapade en lucka när de med fyra raka mål gick från underläge 2-3 till ledning 6-3. Därefter svängde aldrig matchen igen. Jag såg en besviken Eric Johansson ge sin syn på saken i en intervju efter matchen. Han var inne på att Sverige inte kom upp i samma nivå (detta abstrakta uttryck som jag själv gjort mig skyldig till att använda minst ett hundratal gånger under karriären) som under tidigare matcher i mästerskapet. Jag håller inte med. Varken försvars- eller anfallsspelet var sämre än mot Egypten eller Island eller Ungern. Däremot var motståndet av en annan dignitet. Sverige låg under med fyra mål efter 30 minuter men som jagande lag får man alltid en chans till revansch efter halvtidsvilan. En pangstart på den andra halvleken hade kunnat förändra matchbilden, men upphämtningen kom av sig nästan direkt när Felix Claar sköt bollen i den franske målvaktens panna i en kontring och istället för ett mål fick två minuters utvisning.

Vincent Gérards trendbrott

Senast Frankrike var i final i ett EM eller VM var 2017. En förklaring till det är den franske målvakten Gérards svaga facit i just semifinaler. När Sverige mötte Frankrike i EM-semin för ett år sen räddade han bara 11% av skotten. I VM 2021, också mot Sverige, noterades han för en (1!) ynka räddning på 20 skott. Och då var det ändå bättre än VM-semin mot Danmark 2019 när han fick 16 skott mot sig och inte tog ett enda av dem. I Tele 2 Arena var dock den nyss fyllda 36-åringen matchens bästa målvakt. Ett av få tänkbara hål i den franska rustningen var därmed igentäppt. Jag ”glömde” förresten en semifinal. I OS mot Egypten 2021 tog Gérard hela 17 skott och landade på imponerande 44 i räddningsprocent. Det slutade sedermera med Frankrikes tredje olympiska guld.

Andreas Palicka förlorade matchen i matchen.
Andreas Palicka förlorade matchen i matchen. Bild: JOEL MARKLUND

Förlorar Palicka, förlorar Sverige

Om Sverige ska slå Frankrike behöver vi vinna de ”matcher i matchen” där vi på förhand är starkare. Målvaktssidan är en sån. ”Palle” inledde med samma explosionsartade frilägesräddningar som han har skämt bort oss med under de senaste tre veckorna men de franska spelarna kalibrerade sina sikten och sköt in sig ju längre matchen led.

Till slut sköt de också ut Palicka som fick sätta sig på bänken efter 42 minuter med nio räddningar på kontot. Det är på intet vis någon usel siffra men han överglänstes som sagt av sin franske kollega Gérard. Tyvärr gav heller inte bytet den effekt förbundskaptenerna hade hoppats på, Tobias Thulin lyckades inte ta något skott av de sju han fick emot sig.

En fysisk och taktisk dominans

Fransmännen är stora, snabba, springer snabbt, skjuter hårt och är tuffa i försvaret. Men i fredagens match var de också taktiskt briljanta. En effektiv taktik handlar lika mycket om att utnyttja sin motståndares svagheter som att förhindra den från att göra det den är bra på. Frankrike lyckades med båda delar.

För det första hade de knäckt koden till hur man ska besegra Palicka. Svaret var ”stenhårda skott i krysset”. Det kan låta banalt, men faktum är att Sverige har försökt undvika att få tungt niometerskytte emot sig hela mästerskapet. Kvartsfinalen mot Egypten var ett bra exempel, där Sverige hellre släppte rena linjelägen hela första halvlek för att hålla deras skyttar så långt borta från mål som möjligt. Frankrike, med Dika Mem och Nedim Remili i spetsen, visade att de är skyttar av yppersta världsklass gång efter gång. Till slut var Sveriges försvarare tvungna att jaga dem långt ute på nio-tio meter vilket öppnade enorma ytor för deras linjespelare. Grundläggande handbollstänk från bollskolan upplyft till VM-nivå.

För det andra såg de till att våra kantspelare knappt fick något att jobba med överhuvudtaget, vare sig i det uppställda spelet eller i kontringarna. Daniel Pettersson fick ett par lägen i numerärt överläge men förutom det hade vi inte ett enda kantavslut i den första halvleken och endast ett par stycken i den andra. Och den första riktiga svenska kontringen kom efter 28 minuters spel. Då är det svårt att slå Frankrike.

Eric Johansson, Albin Lagergren och Hampus Wanne.
Eric Johansson, Albin Lagergren och Hampus Wanne. Bild: JESPER ZERMAN

Världens bästa övertalsspel?

Jag reserverar mig med ett frågetecken eftersom jag inte har gått igenom den kompletta statistiken för samtliga lag den här turneringen. Men jag har sett och spelat tillräckligt mycket handboll för att slå fast att det är ovanligt att ha ett så pass effektivt spel i numerärt överläge som Sverige har haft genomgående under detta VM.

Jag har nämnt Eric Johanssons nyckelroll förr men det tål att upprepas. På de tre utvisningar Frankrike drog på sig fick vi spela totalt sex uppställda anfall. Fem av dem resulterade i mål. Två av de målen gjorde Eric Johansson själv och de andra tre spelade han fram till, (ett inspel till Max Darj och två utspel till Daniel Pettersson). Det är otroligt bra utdelning och något att ta fasta på när vi laddar om inför bronsmatchen mot Spanien.