Häcken utslagna i CL-kvalet efter straffdrama mot Klaksvik

Efter stor dramatik förlorade Häcken på straffar mot Klaksvik.
Nu väntar Vilnius FK Zalgiris i Euorpa Leagues tredje kvalomgång för Häcken.
–Vi alla är besvikna, säger huvudtränare Per-Mathias Högmo efter uttåget.

|

Fortsatt Champions League–kval och hundratals miljoner i potten.

Det var vad som stod på spel när Häcken och KI Klaksvik stegade ut på Bravida arena i det andra mötet av två – i den andra kvalomgången till Champions League. Matchen skulle utvecklas till ett gastkramande drama i flera akter.

Det första mötet slutade 0–0 på Färöarna – en missräkning för Häcken som klev ut inför ett slutsålt Bravida med kniven mot strupen.

Och knivigare skulle det bli för Häcken – redan efter 17 minuter.

Till en början fick Klaksviks tillresta klack se sitt lag backa hem och ställa om när tillfälle gavs – precis som i det första mötet på Färöarna. Och den taktiken skulle bära frukt, för i den 17:e matchminuten ställde färöingarna om och kontrade in ledningsmålet. Arni Frederiksberg tryckte in bollen bakom Abrahamsson efter ett inspel från vänster.

En rejäl kalldusch för Häcken.

Sanas drömträff gav snabb replik: ”Bestämt mig”

Häcken skulle dock ge svar på tal omgående.

För sju minuter efter Klaksviks ledningsmål fick Tobias Sana bollen en bit utanför offensivt straffområde. Därifrån tog han sats och skickade bollen stolpe in bakom Jonatan Johansson. En riktig drömträff.

– Jag hade bestämt mig. Alla förväntar sig att jag ska passa med högerfoten, men jag kan skjuta med vänsterfoten. Det såg man, säger Sana om målet i Aftonbladets sändning.

Häcken fortsatte – på sedvanligt manér – att föra matchbilden med sin passningsorienterade fotboll. Däremot uteblev de riktigt heta målchanserna mot ett lågt stående Klaksvik som krympte ytorna i sitt egna straffområde.

En händelserik första halvlek slutade 1–1.

Tobias Sana tycker att matchbilden liknar den som utspelades på Färöarna.

– Det är vi som äger bollinnehavet och de ställer om bra – de är inte ofarliga. Vi måste vara noggrannare med bollen för de vill gå in bakom oss. Vi ska hålla bollen lite längre på kanterna och inte bara slå in bollen direkt. Lite mer tålamod och få in bollen i rätt läge, säger 1–1-skytten om första halvlek.

Layouni gav Häcken ledningen – Klaksvik svarade direkt

Den andra halvleken blev minst lika svängig som den första och det var Häcken som satte tonen. I den 48.e minuten skarvades ett inlägg vidare mot Amor Laoyuni som mötte bollen med pannan.

2–1 och Häcken i förarsätet.

Fem minuter senare kom en färöisk replik. Matchens första målskytt Arni Frederiksberg skickade iväg en frispark längs konstgräset – ett skott som inte såg helt otagbart ut för Abrahamsson intill hans högra stolpe.

2–2 på resultattavlan och fortsatt helt jämnt i matchen.

Klaksvik radade upp högkaratiga målchanser – främst via anfallaren Luc Kassi. Ivorianen hade både en styrning i stolpen, ett skott tätt utanför kryssribban och en nick i ribban som studsade ner på mållinjen i den 93:e minuten.

Häcken hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna. Rygaards vänsterskruvade frispark med tio minuter kvar var det närmsta ett avgörande de kom.

Vid fulltid var det fortsatt likaläge och förlängning stundade.

Superdrama i förlängningen

I slutminuterna av den första förlängningskvarten ångade Häcken på för ett ledningsmål. Efter en tilltrasslad situation i Klaksviks straffområde skickade Momodou Sonko bollen mot Ibrahim Sadiq som styrde in 3–2 från nära håll.

Men Klaksvik ville inte ge vika.

I den 108:e minuten förlorade Abrahamsson en duell vid hörna och 3–3 var ett faktum.

Slutminuterna av förlängningen var spel med vidöppna spjäll. Anfallen avlöste varandra. Närmast ett mål var Klaksvik – med ytterligare en stolpträff.

Straffar fick avgöra

3–3 och ett sällan skådat sjöslag som varade i 120 minuter.

Straffläggning var det som fick skilja lagen åt.

Efter fyra omgångar hade lagen suttit tre var och missat varsin. Rygaard sköt sin straff över och i nästföljande straff räddades Simon Sandbergs straff. Klaksiviks mittback Vegard Forren stegade fram och sköt in avgörandet vilket innebär att Häckens Champions League-dröm är över.

– Det är klart att vi alla är besvikna att vi förlorar på straffsparkar. Vi är spelförande långa perioder, men de var gifta i kontringarna och duktiga på fasta situationer. Det straffar oss hårt i dag, speciellt med de två sista målen som kommer på frispark och hörna, säger Högmo efter matchen och konstaterar:

– Då blir det en svår dag på jobbet.

Vad borde ni gjort annorlunda?

– Omedelbart tänker jag att det sista målet vi släpper in...Folk är inte på plats. Spelarna är slitna, vi är inte tillräckligt synkade och folk hinner inte komma på plats när hörnan går rätt i mål, säger Högmo.

För Häcken väntar nu Vilnius FK Zalgiris från Litauen i Europa Leagues tredje kvalomgång. Häcken inleder dubbelmötet på bortaplan.

Så startade Häcken (4–3–3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (Simon Sandberg, 70), Johan Hammar (Franklin Tebo, 97), Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Tobias Sana (Romeo Amane, 80) – Amor Layouni, Filip Trpcevski (Momodou Sonko, 70), Ibrahim Sadiq (Ali Youssef, 110)