Genrebild.
Genrebild. Bild: MOLLY DARLINGTON

Gymnaster larmar om tränares vikthets och våld

Fler gymnaster slår larm om vikthets och psykiska övergrepp i en granskning av SVT.
Detta trots att det varit känt för Riksidrottsförbundet sedan 2012.
– Vi har en bra bit kvar, säger ordförande Björn Eriksson.

ANNONS
|

Uppdrag Granskning har satt ljuset på gymnastiken, som redan 2012 fick sitt elitstöd indraget från Riksidrottsförbundet efter att man funnit stora brister i hur idrotten bedrivs i Sverige.

Utövarna har länge ropat efter hjälp. Så sent som 2022 berättade den tidigare elitgymnasten Clara Göthberg för GP om en vardag präglad av utskällningar, vikthets, och kollektiva bestraffningar.

Till slut såg hon inget annat alternativ än att sluta.

– När jag tänker tillbaka till mina gymnastikår så ser jag den här lilla Clara som följer tårarnas väg ner för kinden i spegelbilden, och det kan göra ont. För jag minns så tydligt hur sårbar, liten och värdelös jag kände mig, sa hon till GP i samband med granskningen.

ANNONS

Nästan ett år senare publiceras granskningen av UG – där nya rapporter om en destruktiv miljö förekommer.

RF medvetet om missförhållandena

Bland annat berättar gymnasten Cassandra, som under flera år lidit av ätstörningar, om hyllningarna hon fick ta emot från tränarna efter att hon gått ned i vikt.

– Det var ”gör som Cassandra, ät inte middag” och det var de yngre tjejerna som fick höra det, säger hon i granskningen.

Också den före detta elitgymnasten Jennifer Pettersson vittnar om en kränkande miljö, pådriven av tränare.

– Jag har blivit kallad idiot, svullen och blivit dragen i håret, säger hon.

I granskningen säger RF:s ordförande Björn Eriksson att ledare som bidragit eller utövat denna typ av behandling inte ska vara kvar i föreningar. Trots det visar granskningen ”Aldrig mer elit” på att de utpekade ledarna ännu är aktiva – och att RF är medvetet om detta.

– Det innebär inte att jag slår mig till ro och säger att det är jättebra. Det säger mig bara en sak, vi har en bra bit kvar, säger Eriksson.

ANNONS