Anna Nordqvist vann British Open 2021 och är en av nio svenskor i årets upplaga av majorn. Arkivbild.
Anna Nordqvist vann British Open 2021 och är en av nio svenskor i årets upplaga av majorn. Arkivbild. Bild: Eric Gay/AP/TT

Guide: Inför damernas British Open

Damernas femte och sista major för året avgörs i St Andrews, "the home of golf".
Här är guiden inför veckans British Open på klassiska Old Course.

ANNONS

+ Banan

Redan för 600 år sedan spelades det golf i St Andrews, men det dröjde till 2007 innan världens kanske mest mytomspunna bana – Old Course – stod värd för damernas British Open för första gången. Efter ett återbesök 2013 är det nu dags för tredje gången.

Herrarna har spelat 30 upplagor av The Open här, första gången redan 1873.

+ Vädret

15-16 grader, kraftiga vindar och en hel del regn – så lyder prognosen inför tävlingen. Det innebär svårspelade förhållanden på linksbanan som annars kan upplevas som ganska snäll när det inte blåser på den.

+ Svenskorna

Totalt nio blågula hopp finns i startfältet på totalt 144 spelare. Mängden rutin skiljer sig åt en hel del, vilket kanske inte minst illustreras av Anna Nordqvist och Louise Rydqvist som spelar de två första rundorna i samma treboll. Nordqvist har tre majortitlar – senast just British Open på Carnoustie 2021 – medan lovande amatören Rydqvist gör sin majordebut på Old Course. OS-duon Maja Stark och Linn Grant har tidigare spelat tävlingen två respektive tre gånger.

ANNONS

+ Stjärnorna

Det är ingen vågad gissning att trebollen med Nelly Korda, Lilia Vu och Charley Hull kommer locka de största åskådarskarorna inledningsvis. Världsettan Korda är damgolfens stora affischnamn, världstvåan Vu är regerande mästarinna efter triumfen på Walton Heath medan Hull – tvåa i fjol – är det största brittiska hoppet. Klockan 14.10 på torsdagen inleder trion sin första runda.

+ Solheimspurten

Det här är sista kvalificeringsveckan innan lagen till Solheim Cup, som avgörs i Virginia 13–15 september, spikas. Maja Stark, Linn Grant och Madelene Sagström är i nuläget inne i Europalaget tack vare sin världsrankning och det är ingen vågad gissning att det till slut blir fyra svenska spelare. Solheim Cup-veteranen Anna Nordqvist är redan klar som vicekapten och bör ha goda chanser till ett wildcard som gör att hon får dubblera precis som i fjol.

Då fanns även Caroline Hedwall med och blev en av de stora hjältarna. Nu är Hedwall inte ens med i British Open, efter att ha fallit på mållinjen i ett särspel i måndagens slutkval.

+ Avskedet

Tidigare i år meddelade stjärnan Lexi Thompson att den här säsongen blir hennes sista. Därmed talar också mycket för att den 29-åriga amerikanskan den här veckan stämplar ut som majorspelare. Thompson spelade sin första major redan som tolvåring och när hon var 19 vann hon sin hittills enda majortitel, Nabisco Championship (numera Chevron Championship). Totalt har Thompson vunnit 15 gånger på LPGA-touren.

ANNONS

+ Kometen

Lauren Coughlins karriär har tagit en helt annan väg än Lexi Thompsons. När året började var Coughlin alltjämt en anonym dussinlirare, rankad utanför topp 100 i världen och utan någon seger på LPGA-touren. I år har allt lossnat för 31-åringen. I majors har det blivit både en tredjeplats och en fjärdeplats och i slutet av juli vann Coughlin sin första LPGA-tourtävling, i Kanada. I förra veckan slog hon till igen, som överlägsen segrare i genrepet Scottish Open. Den nu 14-rankade Coughlin kommer hastigt och lustigt till årets sista major som en av världens allra formstarkaste spelare.

+ Starttiderna

Från tidig morgon till sen kväll kommer det spelas golf på Old Course när tävlingen drar i gång på torsdagen. Blågula tider att ha koll på: 8.00: Madelene Sagström, 8.22: Linn Grant, 8.33: Linnea Ström, 9.28: Anna Nordqvist och Louise Rydqvist, 13.48: Maja Stark, 14.21: Johanna Gustavsson, 14.43: Lisa Pettersson, 15.16: Sara Kjellker.

ANNONS